Ciasto tarte


Ciasto tarte

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
4 żółtka;
2,5 szklanki mąki;
3/4 szklanki cukru;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
kostka margaryny;
łyżeczka margaryny;
łyżeczka cukru waniliowego;
2 łyżki kakao;
CZĘŚĆ II (Polewa)
pół kostki margaryny lub masła;
pół szklanki cukru;
po 2 łyżki kakao i wody;

Sposób przygotowania:
1).Posiekać nożem margarynę, połączyć z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtkami i połową cukru. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać łyżkę kakao. Uformować trzy kule, zawinąć i włożyć na godzinę do zamrażalnika.
2).Na wysmarowaną blachę utrzeć na tarce o dużych otworach najpierw warstwę białego ciasta , potem ciemnego, na nie wyłożyć u bitą na sztywno pianę z białek wymieszaną z resztą cukru, a na to utrzeć drugą warstwę białego ciasta. Piec około 30 minut.
3).W rondelku zagrzać nie dopuszczając do zagotowania, wszystkie składniki polew, cały czas mieszając. Wystudzone ciasto polać polewą.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.9
Oceń
(8 głosów)

 

Ciasto tarte - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł