Ciasto wędkarskie jeden z wielu sposobów - prosto i szybko
Jakub Grochowiecki (Bream97)
2012-04-12
Wieczorowa porą prawie każdego wędkarza dopada nuda i chęć zrobienia "czegoś" - a to wobków a to jakiś jigów albo inny różnorakich rzeczy . U mnie było dokładnie tak samo. Była jeszcze zima, lody zaczęły już trochę puszczać i wpadłem na pomysł zrobienia własnego ciasta wędkarskiego. Wydało mi się to ciekawe i warte poświęcenia kilku minut uwagi, więc zabrałem się do roboty. Oto jeden z najprostszych sposobów przygotowania ciasta wędkarskiego w tani i bardzo szybki sposób:
Składniki i rzeczy potrzebne do zrobienia ciasta:
-woda ( w zależności jaką ilość ciasta chcemy zrobić )
-mąka ( zwykła lub ziemniaczana )
-atraktory ( wg uznania )
-ewentualnie barwnik spożywczy
-miska
-pudełko do którego włożymy już gotowe ciasto
Czas zabrać się za produkcję.
Do średniej wielkości miseczki wsypujemy odpowiednia ilość mąki ( w zależności jak dużo ciasta jest nam potrzebne ) . Na tym etapie robimy mały dołek w mące i wsypujemy/wlewamy do niego atraktor i ewentualnie jeśli ktoś chce żeby jego ciasto było różnobarwne dodaje barwnik . Ja akurat użyłem zwykłego zapachu do ciasta ( waniliowy ) bardzo dobrze spełnia swoją funkcję i nie dosypywałem barwnika . I tu czas na pierwszy kontakt z naszą masą, staramy się ugnieść już nasze ciasto tak aby atraktor rozprowadził się równomiernie. Następnie do szklanki nalewamy trochę wody i powoli dodajemy ją do całości. Stosujemy taką ilość wody aby nasza masa podczas ugniatania miała konsystencje ciasta i nie kleiła się do naszych rąk. Ugniatamy przez około minutę. Gdy będziemy mieli już ładną kule aromatycznego "hand madu" przekładamy ją do pudełeczka. Można z powodzeniem użyć pustych opakowań po pince lub dendrobenie .
W ten sposób zrobiliśmy własne ciasto wędkarskie. Trwało to krócej niż napisanie tego postu ale warte poświęcenia uwagi.
Pozdrawiam Bream97