Ciasto na ryby z kaszki manny.

/ 11 komentarzy / 5 zdjęć


Ciasto z kaszki mannej na ryby
Składniki:
 ¾ szklanki kaszki mannej;
 ½ szklanki wrzątku;
 ½ torebki cukru waniliowego;
 1 olejek waniliowy lub ząbek czosnku
 szczypta soli;
 1 łyżka oleju;
 barwnik spożywczy
Sposób przygotowania:
Porcję kaszki wsypać do garnuszka, dodać cukier waniliowy, barwnik, wymieszać. Postawić na małym ogniu, zalewać stopniowo wrzątkiem stale mieszając, aż do uzyskania konsystencji plastycznego ciasta. W przypadku nadmiernego lepienia się, ciasto delikatnie odparować. Wyjąć ciasto na deseczkę lekko ostudzić. Wygnieść z czosnkiem roztartym z odrobiną soli. Podczas wygniatania powierzchnie dłoni nawilżyć lekko olejem. Ciasto po całkowitym wystudzeniu zawinąć w lnianą szmatkę. Przechowywać w przewiewnym pojemniku w celu uniknięcia zaparowania.

 


4.6
Oceń
(39 głosów)

 

Ciasto na ryby z kaszki manny. - opinie i komentarze

u?ytkownik75617u?ytkownik75617
0
Gdzie można dostać barwnik spożywczy ? (2012-05-14 15:55)
marek-debickimarek-debicki
0
Najczęściej są one używane w cukiernictwie. Poniżej adres na stronę http://www.sweetdecor.pl/category/58,barwniki-spozywcze (2012-05-14 18:23)
pstrag222pstrag222
0
W większych sklepach typu biedronka czy tesco. Ja przeważnie wykonuje ciasta słodkie i owocowe. ***** pzdr. pstrąg222 (2012-05-15 21:35)
u?ytkownik116538u?ytkownik116538
0
Bardzo dobre do polowu Karasi i Ploci. Ja dodaje olejki zapachowe takie jak rumowy, cytrynowy i moj ulubiony waniliowy xD (2012-05-25 13:50)
gieniogienio
+1
Nieżyjący już mój kolega całe życie łowił na kaszę manną. Barwił szafranem Może 100 razy mi pokazywał jak należy ciasto zakładać na haczyk by go nie nagniatać. Nic z tego nie wyszło.Wyniki miał doskonałe. Mnie pozostały wspomnienia. (2012-05-28 16:45)
marek-debickimarek-debicki
0
Trochę z takim ciastem zachodu, ale jak się już nauczymy je robić, zagości na dłużej w naszych przynętach. (2012-05-29 18:24)
gieniogienio
0
Problem, jaki miałem, to by na haczyku znajdowało się ciasto w postaci postrzępionej. (analogia, choć nie całkowita do motylka). Mój kolega ciasta nie dotykał palcami, tylko operując odpowiednio haczykiem, kształtował kęs i nadziewał na haczyk. Nigdy mu to ciasto nie spadało. Zawsze miał najlepsze wyniki (palił papierosy). Pozdrawiam. (2012-05-29 19:06)
maras74maras74
+1
oj, przypomniały mi się wczesne lata '80, kiedy to robiłem takie ciasto i powiem, że było łatwe i szybkie w przygotowaniu a i na efekty nie narzekałem.***** (2012-05-29 19:26)
u?ytkownik102837u?ytkownik102837
0
fajny patent trzeba będzie spróbować (2012-06-08 20:58)
xahaxaha
+1
Mozna dodac barwnik wedkarski ja tak robie i dobrze wychodzi polecam dodac budyniu do tego jaki chcecie waniliowy itp doda to fajny zapach ciasta i ciasto bedzie sie lepiej trzymalo haczyka a proporcje jak by kto pytal ja daje 1 szklanke wody na 1 szklanke kaszy najlepiej wychodzi a reszta to jak kolega ^^ napisał pozdrawiam ;) (2012-06-15 08:10)
serwer79serwer79
+1
Ja robię trochę inaczej (stary sprawdzony przepis). Najpierw nalewam trochę wody do garnuszka i zagotowuję ją i jak zaczyna wrzeć powoli wsypuje kaszę manną i szybko mieszam do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W ten sposób ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję bo jeżeli jak w tym przepisie najpierw damy kasze do garnka i później wodę to wyjdzie nam po prostu kupa i będzie się kleić do rąk i spadać z haczyka. Łowię na to ciasto od połowy lat 80 (kiedy ciężko było jeszcze kupić białego robala). Biorą na to płocie, krasnopiórki, karasie, leszcze, krąpie, ukleje itp. Najlepsze efekty dawało ciasto barwione na czerwono lub żółto (2012-06-21 16:25)

skomentuj ten artykuł