Ciasto na ryby z kaszki manny.
Marek Dębicki (marek-debicki)
2012-05-13
Ciasto z kaszki mannej na ryby
Składniki:
¾ szklanki kaszki mannej;
½ szklanki wrzątku;
½ torebki cukru waniliowego;
1 olejek waniliowy lub ząbek czosnku
szczypta soli;
1 łyżka oleju;
barwnik spożywczy
Sposób przygotowania:
Porcję kaszki wsypać do garnuszka, dodać cukier waniliowy, barwnik, wymieszać. Postawić na małym ogniu, zalewać stopniowo wrzątkiem stale mieszając, aż do uzyskania konsystencji plastycznego ciasta. W przypadku nadmiernego lepienia się, ciasto delikatnie odparować. Wyjąć ciasto na deseczkę lekko ostudzić. Wygnieść z czosnkiem roztartym z odrobiną soli. Podczas wygniatania powierzchnie dłoni nawilżyć lekko olejem. Ciasto po całkowitym wystudzeniu zawinąć w lnianą szmatkę. Przechowywać w przewiewnym pojemniku w celu uniknięcia zaparowania.