Ciasto z kaszy na karasie

/ 16 komentarzy / 3 zdjęć


Ciasto z kaszy mannej na Karasia
Jedną z ciekawszych przynęt na karasia i lina, szczególnie w cieplejszych porach roku, jest niewątpliwie ciasto z kaszki mannej. Możemy ja wyrobić na słodko z dodatkiem cukru i cukru waniliowego lub miodu, ewentualnie możemy dodać mocniejszy zapach w postaci wyciśniętego ząbka czosnku. Spotkałem się też z kombinacją tych dwóch składników. Skuteczność przynęty pozostaje nam tylko sprawdzić na łowisku zaczynając od wczesnej wiosny. Początki wyrabiania ciasta mogą nastręczać pewne kłopoty, związane z osiągnięciem wymaganej konsystencji. Ciasto nie może być twarde, co najczęściej jest skutkiem zbyt małej ilości użytej wody i oleju, ani też zbyt miękkie i kleiste, gdyż będzie spadało z haczyka. Kilka eksperymentów ze zmniejszonymi proporcjami powinno wyjaśnić wątpliwości odnośnie doboru składników i dojść do zadawalających efektów.

Najprostszą chyba metodą przygotowania ciasta, który osobiście z powodzeniem stosuję, jest stopniowe wsypywanie kaszki na wrzącą wodę, do której uprzednio dodaliśmy cukier lub miód. Po zagotowaniu wody stopniowo dodajemy kaszkę i cały czas mieszamy. W przypadku, gdy kaszka jest zbyt rzadka, możemy zawsze dodać odrobinę suchego materiału, ewentualnie pozostawiając podczas mieszania na ogniu, odparować po prostu nadmiar wody. Jeżeli robię ciasto czosnkowe, to wygniecioną masę dodaję dopiero po zaparzeniu kaszki, podobnie jak barwniki. Jak kaszka tylko lekko przestygnie rozpoczynamy proces jej wygniatania. W tym celu dłonie skraplamy lekko oliwą i dokładnie wygniatamy naszą przynętę na jednolitą masę. Jeżeli ciasto przygotowujemy w wieczór poprzedzający naszą wyprawę karasiową, należy zawinąć ciasto w lnianą szmatkę. Przechowywanie w lnianej szmatce pozwoli utrzymać stałą konsystencję ciasta i nie będzie powodowała jego zaparzania. Jest to ważne praktycznie o każdej porze roku. Pamiętajmy też, że przechowywanie ciast w woreczkach foliowych jest najgorszy z możliwych rozwiązań.
Stosując ciasto z kaszki musimy zmienić nasze nawyki związane z reakcją na brania i samym zacinaniem. Pamiętajmy, że nie mamy do czynienie z białym robakiem, który trzyma się haka solidnie. Reakcja na branie powinna więc być szybka.
Ważna jest też technika zakładania ciasta na haczyk. Preferuję osobiście oblepienie haczyka oderwaną porcją ciasta trzema palcami, wskazujący i środkowy przyciskają ciasto z haczykiem do kciuka, tworząc tym samym nieforemną bryłę.

 


4.8
Oceń
(44 głosów)

 

Ocena sprzętu (ocen: 0)




Ciasto z kaszy na karasie - opinie i komentarze

ryukon1975ryukon1975
0
Wszyscy którzy uważają się za wędkarzy etycznych i znających pojęcie ekologii powinni takie przynęty robić sami i zaprzestać wrzucania do wody konserwantów i utrwalaczy jakie się dziś kupuje w sklepach wędkarskich. 5 ***** (2013-01-21 10:27)
brim130brim130
0
Witam ja uzywam kaszy mannei od 15 lat jest nie zastompiona zwlaszcza na leszcze i plocie. (2013-01-21 11:37)
andrzej3023andrzej3023
0
Bardzo fajny wpis panie Marku warte sprobowania pozdrawiam (2013-01-21 13:18)
pstrag222pstrag222
0
Nie od dziś wiadomo , że cisto to rewelacja na liny i karasie. Sam wole zrobić własne i dodawać zapach ulubiony niż szukać i kupować bubel. ***** pzdr.pstrag222 (2013-01-21 13:34)
szutomaszszutomasz
0
Bardzo dobry wpis 5***** (2013-01-21 16:14)
roman55roman55
0
Trochę zapomniana i nie doceniana obecnie przynęta. W latach 80 bardzo popularna w moim Reginie. Pozdrawiam i jak zwykle***** (2013-01-21 16:40)
Lin1992Lin1992
0
Bardzo zapomniana i niedoceniana przynęta ale za to bardzo skuteczna. Pozdrawiam i piąteczkę zostawiam :). (2013-01-21 17:16)
waldrowaldro
0
w czasie czytania o kaszy wracają dawne czasy była rewelacja. Ja dodawałem nostrzyk, teraz na naszym terenie zapomniana a szkoda. (2013-01-21 17:34)
pawel75pawel75
0
Jak zawsze świetny wpis, ja też stosuję czasem jeszcze kaszę jako przynętę i zanętę gdy łowię na sprężynkę, szczególnie na Zalewie Zemborzyckim, skutkuje cały czas, tylko częściej właśnie robię tą wersję z nutką rozgniecionego czosnku, wtedy biorą największe leszcze o dziwo. Pozdrawiam !!!! (2013-01-21 20:17)
hubu1234hubu1234
0
Wszystko bardzo fajnie tylko mam pytanie po co powtarza pan wpisy pisał pan już o cieście z kaszki manny robi pan to chyba dlatego żeby nabić sobie punktów (2013-01-22 16:04)
gwarek55gwarek55
0
Wpis super *****-stare jare i sprawdzone, dodam tylko że u mnie wczesną wiosną na to ciasto biorą piękne płocie,ale mistrzem w robieniu tego ciasta jest mój mąż-mi tak nie wychodzi. (2013-01-22 16:31)
marek-debickimarek-debicki
0
Kolego hubu 1234 ! Sprawdź proszę, czy chociaż jedno zdanie powtarza się w tym przepisie lub jest skopiowane. Zauważ proszę, że tekst jest napisany od nowa i to specjalnie pod kątem rybek, o których mówimy w nowym klubie. Odnośnie punktów nie będę się wypowiadał. (2013-01-22 19:38)
Rybka696Rybka696
0
Witam,ciasto z kaszki to moja ulubiona przynęta z przed czterdziestu lat.Dzięki za przypomnienie (2013-01-23 07:03)
otwock1otwock1
0
Dzięki, napewno wypróbuję. Pozdrawiam, Lechu.
(2013-02-27 09:06)
dworakdworak
0
Kolego ryukon1975 popieram Twoją zdanie w 100%. Takie ciasta z kaszki czy inne "stare" rozwiązania powinny być jak najbardziej promowane wśród młodych i początkujących wędkarzy do których można mnie zaliczyć. Ogromny wpływ wywarły na mnie filmy czy reklamy znanych firm, które promowały swoje produkty jako niezawodne. Początki zawsze są ciężkie i nastawianie się na firmowe produkty powoduje, że człowiek zniechęca się bo paru wyjazdach na których nie było nawet brania. Dlatego szukanie oszczędności robiąc ciasta i stosowanie spożywki jak pęczak, kuku itp poprawi nastawnie młodych wędkarz do częstszego wybierać się na ryby i po słabym dniu nie będzie miał do siebie pretensji, że kupił zanętę oraz robaki za 20zł i tylko 2 brania. W tym roku mam zamiar testować kuku kupioną na giełdzie rolnej (2zł/kg), konopie oraz paszę dla drobiu (granulat). Za 5kg kuku wyszło 10zł + 20kg granulatu 37zł = 47zł, a po wstępnym przygotowaniu kuku wyszło mi już z 4 garści około 5 słoików 0.5l Zachęcam wszystkich do szukania alternatywnych rozwiązań :) Pozdrawiam. (2013-03-17 12:24)
lipa43lipa43
0
5 (2013-03-29 11:05)

skomentuj ten artykuł