Ciasto z manny z kurkumą

/ 19 komentarzy / 7 zdjęć


Ciasto z manny z kurkumą
Najprostsze ciasto z kaszki mannej robimy w następujący sposób. Do naczynia wlewamy ¼ szklanki wody i wstawiamy do gotowania. Między czasie dodajemy odrobinę cukru pudru, łyżkę kurkumy i przed momentem wrzenia, wyciśnięty ząbek czosnku. Zmniejszamy gaz do minimum i powoli, stale mieszając drewnianą łyżką, dosypujemy etapami kaszkę. Po każdym etapie stale mieszając robimy w dosypywaniu przerwę. Jak kaszka się zagęszcza ja osobiście sprawdzam szczyptą jej konsystencję. Następnie odstawiam kaszkę z gazu i pozwalam jej odrobinę wystygnąć. Następnie na dłonie wylewem łyżkę oliwy i wyrabiam ciasto do żądanej konsystencji. Ciasto odstawiam do wystygnięcia. Nad wodę zabieram w lnianej ściereczce.

 


4.8
Oceń
(27 głosów)

 

Ocena sprzętu (ocen: 0)




Ciasto z manny z kurkumą - opinie i komentarze

kamil11269kamil11269
0
Najlepsze jest to co sami zrobimy. Pozdrawiam (2013-04-29 14:35)
Lin1992Lin1992
0
Świetny opis.Muszę to wypróbować u siebie :) (2013-04-30 06:12)
użytkownik131131użytkownik131131
0
Mój brat cioteczny robił takie ciasta mówił że dla niego to przynęta numer 1 i co prawda złowił na nią na pewnej wyprawie 2 karpie,leszcza 3 kg i masę karasi :) (2013-04-30 12:39)
osa2012osa2012
0
to ciasto jest tak uniwersalne ze ostatnio dodałem do niego kawałki mielonki turystycznej i brania były zadowalajace:) (2013-04-30 12:46)
karateka994karateka994
0
Świetna na płocie. (2013-04-30 20:22)
szutomaszszutomasz
0
polecam :D 5***** (2013-05-01 09:46)
roman55roman55
0
Ta zanęta uniwersalna - ciasto z manny w latach 80-siatych to hit w tamtych latach - prawdziwy kiler . Miło że o tym przypomniałeś Marku młodszym kolegom. Z wędkarskim pozdrowieniem *5 (2013-05-01 14:38)
damiangrzeskowiakdamiangrzeskowiak
0
Daje 5 napewno wypróbuje,mam nadzieje że będzie efekt. (2013-05-01 20:16)
Zawojtas8Zawojtas8
0
Witam, dobry przepis na białą rybkę jak ktoś nie ma kurkumy może dać barwnik spożywczy (różne kolory), a także zamiast czosnku można dać cukier waniliowy , anyż i wiele innych smaków w zależności od wody i stanu ryb.Na leszcza dużego stosowałem ciasto z czosnkiem a nęciłem płatkami górskimi z bułką tartą i mąką do tego dodawałem czosnek wyciśnięty do dwóch łyżek oleju który dodawałem przed formowaniem kul zanętowych. Na dużą płoć stosowałem ten przepis tylko z cukrem waniliowym koloru żółtego lub pomarańczowego.Warto spróbować.Pozdrawiam. (2013-05-02 12:45)
darkokopdarkokop
0
dobry przepis wypróbuje (2013-05-02 19:50)
pakos98pakos98
0
ciekawy przepis napewno spróbuje (2013-05-04 19:38)
pakos98pakos98
0
ciekawy przepis napewno spróbuje (2013-05-04 19:39)
stefan51stefan51
0
ciekawe ciastko,muszę wypróbować .Daję5 (2013-05-04 21:36)
arbusarbus
0
dobry przepis (2013-05-05 07:47)
ANDY1954ANDY1954
0
Oj coś kolega przesadza - łyżka kurkumy to chyba na 2 kg manny, czosnek też radzę dodać po ostygnięciu ciasta gdyż w trakcie gotowania traci zapach. Pozdrawiam Andy
(2013-05-14 09:47)
marek-debickimarek-debicki
0
Faktem jest, że przy mniejszej ilości kurkumy kolor jest może przyjemniejszy dla oka, bardziej pastelowy. Jeżeli chodzi o korzenny smak, gorzkawy na dodatek, to zdecydowanie łagodzi go czubata łyżka miodu. W uprzednio podanych proporcjach złapałem już opisanego lina i medalowego karasia. Niemniej uwagę należy jak najbardziej rozważyć. (2013-05-22 21:57)
Pedros82Pedros82
0
Zabieram się do gotowania:)) (2013-06-08 11:23)
dunster35dunster35
0
Super pomysł *****. Ale te ciasto bardziej , jak się łowi na spławik? Czy na grunt też, bo wygląda na bardzo lepkie i nie wiem czy by prąd zmył te ciasto z koszyka. (2013-06-13 20:28)
miki98miki98
0
Czy zamiast kurkumy można dodać żółtko od jajka ? (2013-06-25 11:19)

skomentuj ten artykuł