Zaloguj się do konta

Ciasto z manny z kurkumą

Ciasto z manny z kurkumą
Najprostsze ciasto z kaszki mannej robimy w następujący sposób. Do naczynia wlewamy ¼ szklanki wody i wstawiamy do gotowania. Między czasie dodajemy odrobinę cukru pudru, łyżkę kurkumy i przed momentem wrzenia, wyciśnięty ząbek czosnku. Zmniejszamy gaz do minimum i powoli, stale mieszając drewnianą łyżką, dosypujemy etapami kaszkę. Po każdym etapie stale mieszając robimy w dosypywaniu przerwę. Jak kaszka się zagęszcza ja osobiście sprawdzam szczyptą jej konsystencję. Następnie odstawiam kaszkę z gazu i pozwalam jej odrobinę wystygnąć. Następnie na dłonie wylewem łyżkę oliwy i wyrabiam ciasto do żądanej konsystencji. Ciasto odstawiam do wystygnięcia. Nad wodę zabieram w lnianej ściereczce.

Opinie (19)

kamil11269

Najlepsze jest to co sami zrobimy. Pozdrawiam [2013-04-29 14:35]

Lin1992

Świetny opis.Muszę to wypróbować u siebie :) [2013-04-30 06:12]

użytkownik

Mój brat cioteczny robił takie ciasta mówił że dla niego to przynęta numer 1 i co prawda złowił na nią na pewnej wyprawie 2 karpie,leszcza 3 kg i masę karasi :) [2013-04-30 12:39]

osa2012

to ciasto jest tak uniwersalne ze ostatnio dodałem do niego kawałki mielonki turystycznej i brania były zadowalajace:) [2013-04-30 12:46]

karateka994

Świetna na płocie. [2013-04-30 20:22]

ekciak

polecam :D 5***** [2013-05-01 09:46]

roman55

Ta zanęta uniwersalna - ciasto z manny w latach 80-siatych to hit w tamtych latach - prawdziwy kiler . Miło że o tym przypomniałeś Marku młodszym kolegom. Z wędkarskim pozdrowieniem *5 [2013-05-01 14:38]

damiangrzeskowiak

Daje 5 napewno wypróbuje,mam nadzieje że będzie efekt. [2013-05-01 20:16]

Zawojtas8

Witam, dobry przepis na białą rybkę jak ktoś nie ma kurkumy może dać barwnik spożywczy (różne kolory), a także zamiast czosnku można dać cukier waniliowy , anyż i wiele innych smaków w zależności od wody i stanu ryb.Na leszcza dużego stosowałem ciasto z czosnkiem a nęciłem płatkami górskimi z bułką tartą i mąką do tego dodawałem czosnek wyciśnięty do dwóch łyżek oleju który dodawałem przed formowaniem kul zanętowych. Na dużą płoć stosowałem ten przepis tylko z cukrem waniliowym koloru żółtego lub pomarańczowego.Warto spróbować.Pozdrawiam. [2013-05-02 12:45]

darkokop

dobry przepis wypróbuje [2013-05-02 19:50]

pakos98

ciekawy przepis napewno spróbuje [2013-05-04 19:38]

pakos98

ciekawy przepis napewno spróbuje [2013-05-04 19:39]

stefan51

ciekawe ciastko,muszę wypróbować .Daję5 [2013-05-04 21:36]

arbus

dobry przepis [2013-05-05 07:47]

ANDY1954

Oj coś kolega przesadza - łyżka kurkumy to chyba na 2 kg manny, czosnek też radzę dodać po ostygnięciu ciasta gdyż w trakcie gotowania traci zapach. Pozdrawiam Andy [2013-05-14 09:47]

marek-debicki

Faktem jest, że przy mniejszej ilości kurkumy kolor jest może przyjemniejszy dla oka, bardziej pastelowy. Jeżeli chodzi o korzenny smak, gorzkawy na dodatek, to zdecydowanie łagodzi go czubata łyżka miodu. W uprzednio podanych proporcjach złapałem już opisanego lina i medalowego karasia. Niemniej uwagę należy jak najbardziej rozważyć. [2013-05-22 21:57]

Pedros82

Zabieram się do gotowania:)) [2013-06-08 11:23]

dunster35

Super pomysł *****. Ale te ciasto bardziej , jak się łowi na spławik? Czy na grunt też, bo wygląda na bardzo lepkie i nie wiem czy by prąd zmył te ciasto z koszyka. [2013-06-13 20:28]

miki98

Czy zamiast kurkumy można dodać żółtko od jajka ? [2013-06-25 11:19]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej