Ciasto z krewetek

/ 18 komentarzy / 4 zdjęć




  • konto usunięte




Krewetki jako przynęta ? Wielu z wędkarzy jak słyszę urlopuje w Chorwacji , a tam z pewnością i wędkę zarzuca. Można łowić nawet trzeba, tylko na co... tu krewetka nam pomoże ale zaraz, drogo wyjdzie? Łowiąc w morzu Śródziemnym podpatrzyłem i zmodyfikowałem rodzaj przynęty. Ale po kolei.

Miejscowi w Andaluzji łowią najczęściej na ciasto (mąka bułka + mięso z nieświeżych sardynek ) lub krewetki, jedne z tańszych kosztują tu 5.50 – 6.50 € (w sezonie tur. ) za kilogram to sporo, zwłaszcza, że po oczyszczeniu kilograma zostaje 35 % - 40% krewetkowych odwłoczków które zakładane na haczyk po zabezpieczeniu polegającym na owijaniu specjalną elastyczną teflonową nitką i tak są „śrutowane” w mgnieniu oka przez wiecznie głodną uzębioną ławicę drobnicy.

Tak, że kilogram nie na długo zakładania nam wystarczy. A przy walorach smakowych surowych przemrożonych krewetek (uwielbiam) nie ma szans ! Obieram więc je w domu , zjadam ze smakiem, a głowy, ogonki i skorupki mielę jak najdrobniej, a dokładniej to miksuje , do aromatycznej różowej mazi dodaje tartą bułeczkę i troszeczkę oliwy ugniatam do momentu uzyskania wymaganej konsystencji ,zabieram też nad wodę odrobinę suchej maki na wypadek zwilgotnienia ciasta.

Skuteczne aromatyczne ciasto zakłada się szybko i wygodnie . Jestem przekonany ,że na polskich słodkich wodach byłaby to moja tajna broń . bo krewetka walorami smakowymi od raka bardzo się nie różni, a zalety to silny aromat i piękny, różowy kolor.

 


4.3
Oceń
(90 głosów)

 

Ocena sprzętu (ocen: 0)




Ciasto z krewetek - opinie i komentarze

miksteromikstero
0
5 (2009-08-27 17:12)
spines21spines21
0
ciekawy pomysł.
ja robię masę z granulatu,bo mam zapas.wygrałem worek w karpmaxie i eksperymentuje.wczoraj zrobiłem z niego kulki,po zmieleniu.
za pomysł 5
pozr (2009-08-27 17:25)
użytkownik6889użytkownik6889
0
super5 (2009-08-27 18:19)
Irus369Irus369
0
Także w Norwegii krewetka wygrywa z ogólnie przyjętymi przynętami, bierze na to wszystko bez wyjątku:-). Łowiłem na krewetkę także w Szkocji, Hiszpanii i na Gibraltarze, czyli w bardzo różnych akwenach... i nie było "pustych przelotów". Krewetka jest tak smaczna, że nawet ja nie przejdę obojętnie, a co tu mówić o rybie:-)).
5 za pomysł. Myślę, że się sprawdzi. (2009-08-27 19:06)
łysy wążłysy wąż
0
Ja łowiłem na krewetki, ale spada to to z haka przy pierwszym braniu. Jednak jako przynęta, sprawdza się bardzo dobrze. Fajny pomysł z tym ciastem, trzeba będzie spróbować... Pozdr ;-) (2009-08-27 21:04)
maniek29maniek29
0
jeszcze nie łowiłem na krawetki ale słyszałem ze dajom rade niezłe sztuki sie siepnonć bendze czeba sprubowaś kiedys jak to znimi jest .
som kulki proteinowe o zapachu krawetkowym ? prosze na odp. pozdrawiam (2009-08-27 21:16)
kostekmarkostekmar
0
Bardzo ciekwy przepis, tym bardziej, że zjadając krewetki mozna wykorzystać wspomniane odpadki i to jak piszesz skutecznie. Palce lizać i pożytek dla rybek. (2009-08-27 21:23)
wojtekkrwojtekkr
0
To może być świetna sprawa na zawody wędkarskie co ty na to???????
CieKAWE CO BĘDZIE BRAŁO (2009-08-27 21:36)
kleofas1983kleofas1983
0
Witam.
Często eksperymętuje w kuchni przyżądzając różnego rodzaju ciasta dodatki do zanęt, zapachowe kukurydze itp. W tym sezonie na ciasto własnego pomysłu nawet karpia złapałem (kaszka kukurydziana (ugotowana), bułka tarta, mąka, cukier waniliowy, miód (najlepiej od przszczelarza), odrobina oleju). bułką i mąką rególujemy konsystęcję ciasta. Leszczyk, płoć też nie były w stanie oprzeć się temu ciastu.

Lubię takie eksperymęty, ale jedno co mnie najbardziej denerwuje to niezbyt dobre trzymanie się ciasta na haczyku.....

Pozdrawiam i zachęcam do produkcji własnych ciast a nie opierania się tylko na kupnych. (2009-08-28 10:32)
użytkownik6499użytkownik6499
0
Bart można wzbogacać ciasto mąką ziemniaczaną co powoduje gumowatą konsystencję ( ale ja lubię ciasto delikatnie jak smuży ) i są specjalne haczyk do ciast opisał to tu na portalu robson1 w blogu pt. Haczyki do ciasta
Pozdrawiam i dziękuje za opinie ,jeszcze może kiedyś podzielicie się efektami ? (2009-08-28 11:35)
robson1robson1
0
Witam.
Bardzo ciekawy artykuł.Nigdy nie łowiłem z uzyciem krewetek,ale zachęciłeś mnie i pewnie niedługo spróbuję.Artykuł oczywiscie na 5.
Pozdrawiam Robert (2009-08-28 17:24)
pisaqpisaq
0
Obiecuje sobie, że od następnego sezonu będę stosował więcej ciast i past, nawet takie nieco bardziej egzotyczne (odbiegające od robaków i kukurydzy), ale o krewetkach nawet nie myślałem. Szprotki, tuńczyk, makrele itp
Niestety krewetek nie lubię, wolę paluszki krabowe, ale i tak na trzeźwo tego nie przełknę - ot taki zacofany jestem.
No ale Kolega w Hiszpanii to łatwiej mu się było do tego przekonać.
Moja mama co jakiś czas jeździ do Włoch, tam też lubią takie "egzotyczne" rzeczy i nawet ona przekonała się do jakiegośtam - za przeproszeniem - paskudztwa.
Natomiast burzy się bardzo, gdy schowam w lodówce pinkę czy białe robaczki :x (2009-08-28 19:24)
robson1robson1
0
Co do pinki i białych robaków niestety taki juz nas los,trzeba je skrzetnie ukrywac,i po kryjomu wkładac do lodówki.Kiedys spytała mi sie teściowa,co tam chowam do lodówki,powiedziałem jej że specjalny makaron na ryby.
I od tej pory,jakby co to mówie ,że to makaron.Spróbuj tego małego kłamstewka,będzie ci lżej "pisaq"......:)














(2009-08-28 19:31)
KaKa13KaKa13
0
Ciasto to ciekawy pomysł jeżeli chodzi o tą specyficzną przynętę. Zawodowi karpiarze łowią na kulki o smaku krewetek lub owoców morskich, podobnie jest z dipami jakie używają...jednak wszystko zależy od charakteru łowiska i temperatury na min. (2009-08-29 06:52)
użytkownik6499użytkownik6499
0
Dlatego nie zaznaczałem karpia a przekonany jestem ,że węgorza i lina potarmosił bym skutecznie. (2009-08-29 09:08)
Norbert StolarczykNorbert Stolarczyk
0
Zaskoczyłeś mnie i to bardzo, jak to warto poznać inne kontynenty oraz inne kultury, nigdy bym nie wpadł na pomysł przerobienia krewetki na ciasto :) Powiem więcej nigdy nawet nie miałem okazji krewetki posmakować i widzę ze będę musiał.
Świetny artykuł i bardzo dobrze ze nie wypasiony we wszystkie tajne szczegóły z pewnością u każdego z nas wywoła smaczek eksperymentów tym bardziej ze idzie jesień i mięsne przysmaki jak najbardziej są korzystne. Dzięki Gangaleon za świetny pomysł.
Pozdrawiam (2009-08-29 14:11)
KirisKiris
0
Ciekawy pomysł na kolejną odmianę ciasta na wody słodkie z przynętą morską. Muszę spróbować i liczę (!!!!) na dobre efekty. Pozdrawiam serdecznie. (2009-08-31 09:21)
hekubahekuba
0
podsunąłeś mi super przepisik - na pewno wypróbuje na naszych polskich wodach
(2009-12-27 11:32)

skomentuj ten artykuł