ciasto makowo-serowe


CIASTO
-1 1/2 szklanki mąki
-1/2 kostki margaryny
-1 jajko
-1/2 szklanki cukru
-tłuszcz do wysmarowania formy
MASA MAKOWA
-1/2 kg maku
-1 szklanka cukru
-2 białka
-1 opakowanie cukru waniliowego
-aromat migdałowy
-1/4 kostki margaryny
-bakalie
-rodzynki
-orzechy
MASA SEROWA
-300-400g białego sera
-4-5 jajek
-1/4 kostki margaryny
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-3/4 szklanki cukru kryształu
-1 cukier waniliowy
DEKORACJA
-bita śmietana
-polewa czekoladowa
-orzechy
CIASTO
1 Margarynę posiekać z mąką, dodać jajko, cukier i wymieszać. rozwałkować na grubość 1 cm.
2 Na przygotowanym cieście rozprowadzić najpierw masę makową, a na niej masę serową.
3 Piec w formie wysmarowane tłuszczem w temperaturze 180-200 stopni przez ok. 50-60 minut.
4 Ciasto polać polewą czekoladową po wierzchu i udekorować bitą śmietaną oraz orzechami.
MASA MAKOWA
1 Mak opłukać, zalać wrzątkiem i gotować kilkanaście minut mieszając, odsączyć, trzykrotnie zemleć i utrzeć z cukrem.
2 Dodać stopiony tłuszcz i aromat migdałowy
3. Białka ubić i razem z cukrem waniliowym oraz pokrojonymi bakaliami dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać.
MASA SEROWA
1 margarynę utrzeć z połową cukru, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać zmielony ser i dalej ucierać. Dodać obie mąki.
2 Białka ubić. Pod koniec ubijania wsypać pozostały cukier, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

ciasto makowo-serowe - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł