Ciasto orzechowe


Składniki:
1 puszka masy krówkowej
250 gram tartych orzechów laskowych
200 gram mąki
200 gram masła
150 gram cukru
5 łyżek miodu płynnego
4 jajka
3 łyżki gęstej śmietany
sok z połowy pomarańczy
polewa z ciemnej i jasnej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
orzechy laskowe do dekoracji
Przygotowanie:
Orzechy zmiel. Potem wymieszaj je z mąką i proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem i miodem. Dodaj do niego jajka, sok z pomarańczy i śmietanę. Wsyp suche składniki i wszystko zmiksuj na jednolitą masę.
Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia i przelóż do niej ciasto. Piecz 55 minut w temp. 170*C. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
Zimny placek przetnij na dwie części i przełóż masą krówkową. Dociśnij. Udekoruj polewą czekoladową orzechami.

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Ciasto orzechowe - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł