Ciasto świąteczne


CIASTO:
-5 jajek (tylko białka)
-120g cukru pudru
-200g zmielonych migdałów
KREM:
-100ml śmietany 30%
-60g cukru
-1 paczka cukry waniliowego
-5 jajek (tylko żółtko)
-100g masła prawdziwego
CIASTO:
Ubić mikserem pianę z białek z cukrem na sztywno i już łyżką delikatnie wymieszać razem z zmielonymi migdałami. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy i piec w temperaturze 170-180 stopni przez 25 min. Wyjąć z tortownicy, ostudzić.
KREM:
Zagotować śmietanę z cukrem i cukrem pudrem. Do gotującej się wlać żółtka i już ciągle mieszając na niewielkim ogniu gotować aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić, co jakiś czas mieszając. Po ostudzeniu zmiksować z masłem. Ciasto włożyć na płaski talerz i obłożyć całym kremem jego wierzch i boki. Wskazane jest, by obsypać je lekko uprażonymi płatkami migdałów. Migdały krótko prażyć na suchej patelni.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

Ciasto świąteczne - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł