Ciasto makowo-grysikowe


Ciasto makowo-grysikowe

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
45 dag maki;
30 dag masła;
15 dag cukru pudru;
jajo;
szczypta soli;
CZĘŚĆ II (Nadzienie)
25 dag maku;
litr mleka;
4 jaja;
cytryna;
2 łyżki cukru;
15 dag grosiku;
cukier waniliowy;
cukier puder;

Sposób przygotowania:
1).Masło posiekać z mąką, cukrem, dodać jajo i szczyptę soli, szybko zagnieść i włożyć do lodówki. Zagotować mleko, dodać cukier, cukier waniliowy i stale mieszając wsypać kaszę.
2).Do lekko przestudzonej kaszy włożyć obraną i pokrojoną w kostkę cytrynę. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z 2 łyżkami wody, połączyć z kaszą, wsypać czysty i suchy mak.
3).Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek. Wyjąć ciasto z lodówki, niewielką część odłożyć, pozostałe rozwałkować, wyłożyć na blachę, przykryć warstwą masy.
4).Na wierzchu ułożyć kratkę z reszty ciasta. Piec 45 minut. Ciepłe ciasto można posypać cukrem pudrem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Ciasto makowo-grysikowe - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł