Ciasto - Palestyna
użytkownik 70140
2011-12-22
Ciasto - Palestyna
Składniki(1 sztuka):
po półtorej szklanki mąki i cukru pudru;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
półtorej kostki masła roślinnego;
5 jaj;
po 5 łyżek: wódki, kakao i ciepłej wody;
Sposób przygotowania:
1).Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce wódki, kakao i ciepłej wody. Odłożyć półtorej szklanki kremu do przełożenia i udekorowania ciasta. Do pozostałej masy dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, a potem pianę z białek.
2).Włożyć ciasto do małej tortownicy i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 45 minut. Wystudzone ciasto przekroić, przełożyć częścią kremu, resztą ozdobić wierzch.
3).Udekorować cząstkami pomarańczy lub innymi owocami.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.
Życzę smacznego !!!
Składniki(1 sztuka):
po półtorej szklanki mąki i cukru pudru;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
półtorej kostki masła roślinnego;
5 jaj;
po 5 łyżek: wódki, kakao i ciepłej wody;
Sposób przygotowania:
1).Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce wódki, kakao i ciepłej wody. Odłożyć półtorej szklanki kremu do przełożenia i udekorowania ciasta. Do pozostałej masy dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, a potem pianę z białek.
2).Włożyć ciasto do małej tortownicy i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 45 minut. Wystudzone ciasto przekroić, przełożyć częścią kremu, resztą ozdobić wierzch.
3).Udekorować cząstkami pomarańczy lub innymi owocami.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.
Życzę smacznego !!!