Ciasto - Radomianka


Ciasto - Radomianka

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
po 25 dag mąki i cukru pudru;
10 dag margaryny;
3 jaja;
3/5 dag kakao;
3/4 szklanki mleka;
torebka proszku do pieczenia;
cukier waniliowy;
CZĘŚĆ II (Krem)
25 dag masła;
7 łyżek cukru;
szklanka kwaśnego mleka lub śmietany;
cukier waniliowy;
CZEŚĆ III (Polewa)
4 łyżki cukru;
łyżka wody;
3 dag kakao;
1/3 kostki masła;
wiórki kokosowe;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ciasto)
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka i wciąż ucierając dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz kakao i mleko, a na końcu pianę z białek. Wlać ciasto do małej tortownicy i upiec. Ostudzone przeciąć na 3 krążki.
CZĘŚĆ II (Krem)
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając, dolewać stopniowo kwaśne mleko lub śmietanę. Można dodać łyżkę soku z cytryny. Krążki ciasta przełożyć kremem.
CZEŚĆ III (Polewa)
Składniki włożyć do garnka, rozpuścić na małym ogniu i mieszając zagotować. Ostudzoną polewą polać ciasto i posypać je wiórkami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Życzę smacznego !!!

 


2
Oceń
(11 głosów)

 

Ciasto - Radomianka - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł