Cielęcina pieczona


Składniki:
1,5 kg mięsa cielęcego bez kości
3 łyżki masła
po 1 łyżeczce rozmarynu i estragonu
sól
pieprz
na zalewę:
3/4 szklanki białego wina wytrawnego
1,5 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
4 goździki
10 ziaren pieprzu
1 łyżka tymianku
Przygotowanie:
Mięso umyć, oczyścić z błon, obwiązać białą bawełnianą nicią i ciasno ułożyć w kamionkowym naczyniu. Przygotować zalewę: cebulę obrać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać i każdy ząbek naciąć na krzyż. Do wina wlać olej, dodać cebulę, czosnek oraz przyprawy, starannie wszystko wymieszać. Mięso zalać zalewą, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 10 godzin. Co pewien czas przewracać. Po upływie danego czasu wyjąć mięso z zalewy, osączyć, natrzeć pieprzem oraz solą i oprószyć zmieszanymi ziołami. W naczyniu żaroodpornym stopić 2 łyżki masła, włoż mięso, polać stopionym pozostałym masłem i piec około 80 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C. Po 15 minutach pieczenia polewać co jakiś czas porcjami zalewy, Upieczone mięso ostudzić i zdjąć nić, mięso pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmisku i przybrać pokrojoną galaretką z odtłuszczonego zastygniętego sosu.

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Cielęcina pieczona - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł