Cytrusowa rolada z indyka


Składniki:
1,5kg piersi indyka
jabłko
sól
pieprz
olej
po 10 dag suszonych śliwek i moreli
po szkl. rodzynek, bułki tartej, soku pomarańczowego
po łyżeczce tymianku i papryki
2 pomarańcze
dżem
likier pomarańczowy
jajko
Przygotowanie:
Mięso opłucz i rozetnij tak, aby powstał duży płat. Oprósz go solą i pieprzem. Namocz suszone śliwki, morele oraz rodzynki. Osącz, do owoców dodaj tymianek i słodką paprykę, pokrojone jabłko, bułkę tartę, jajko oraz skórkę otartą z jednej pomarańczy.
Farsz rozsmaruj na mięsie. Zwiń roladę, pospinaj wykałaczkami, posmaruj olejem. Ułóż w brytfance. Piecz 90min w 190*C, polewając wytwarzającym się sosem. Wymieszaj po 2 łyżki dżemu i soku z pomarańczy, posmaruj mięso na 15 minut przed końćem pieczenia. Obłóż plasterkami pomarańczy. Powstały sos wymieszaj z sokiem pomarańczowym i łyżką likieru pomarańczowego.
Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Cytrusowa rolada z indyka - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł