Cytrynowy tuńczyk.
Łukasz Frankowski (Franek1987)
2011-12-16
Cytrynowy tuńczyk.
Składniki: tuńczyk w oleju, 2 cytryny, 2 pomarańcze, łyżka likieru pomarańczowego, cebula, po 1 papryce czerwonej i zielonej, 3 łyżki majonezu, sok z cytryny, gałka muszkatołowa, papryka w proszku, sól, pieprz cytrynowy.
Przygotowanie: Tuńczyka odsączamy. Obieramy pomarańcze usuwając pestki, wkładamy do likieru pokrojone w kostkę. Cebulę i paprykę siekamy bardzo drobno i wkładamy do salaterki. Do tuńczyka dokładamy cebulę, paprykę, całość pokrywamy majonezem, zalewamy sokiem z cytryny, pomarańczą i posypujemy przyprawami. Cytrynę wydrążamy i napełniamy połówki masą z tuńczyka. Dekorujemy według uznania.