Czekoladowa tarta
piotr figurski (szefus)
2011-12-15
CIASTO:
-25 dag mąki
-12,5 dag cukru
-szczypta soli
-15 dag masła
-1 jajko
-owoce i czekoladowe płatki do dekoracji
KREM:
-30 dag gorzkiej czekolady
-1 szklanka kremówki
-1 laska wanilii
-owoce
Posiekać składniki ciasta, szybko wyrobić, uformować kulę, włożyć na godzinę do lodówki. Pokroić na cienkie plasterki, wytrzeć ściereczką, żeby były zupełnie suche. Ciastem wyłożyć formę do tart, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, upiec na złoty kolor, pozostawić jeszcze na 5 do 10 minut w piekarniku, wyjąć, ostudzić. Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić. Zagotować śmietankę z rozciętą wanilią, pozostawić pod przykryciem około 10 minut, wyjąć wanilię, nożem zeskrobać ziarenka i dodać do śmietanki, zagotować i wlać do miseczki z czekoladą, wystudzić. Wylać na ciasto, posypać czekoladą, schłodzić. Przed podaniem ozdobić owocami.
-25 dag mąki
-12,5 dag cukru
-szczypta soli
-15 dag masła
-1 jajko
-owoce i czekoladowe płatki do dekoracji
KREM:
-30 dag gorzkiej czekolady
-1 szklanka kremówki
-1 laska wanilii
-owoce
Posiekać składniki ciasta, szybko wyrobić, uformować kulę, włożyć na godzinę do lodówki. Pokroić na cienkie plasterki, wytrzeć ściereczką, żeby były zupełnie suche. Ciastem wyłożyć formę do tart, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, upiec na złoty kolor, pozostawić jeszcze na 5 do 10 minut w piekarniku, wyjąć, ostudzić. Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić. Zagotować śmietankę z rozciętą wanilią, pozostawić pod przykryciem około 10 minut, wyjąć wanilię, nożem zeskrobać ziarenka i dodać do śmietanki, zagotować i wlać do miseczki z czekoladą, wystudzić. Wylać na ciasto, posypać czekoladą, schłodzić. Przed podaniem ozdobić owocami.