Czekoladowy keks na białkach


Składniki:
30g rodzynek
120g mieszanki kandyzowanych owoców
50g czekolady
50g orzechów wloskich
40g masła
5 białek
150g miałkiego cukru
100g mąki pszennej
50g mlecznej polewy czekoladowej
tłuszcz i krupczatka do formy
Przygotowanie:
Rodzynki opłukać, odsączyć. Około 2/3 kandyzowanych owoców grubo pokroić. Orzechy posiekać. Czekoladę drobno pokroić. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać rodzynki, kandyzowane owoce, czekoladę i orzechy. Na końcu wmieszać mąką i wlać rozpuszczone letnie masło. Dokładnie wymieszać.
Podłużną formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto wlać do formy, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec ok. 40minut. Po upieczeniu pozostawić na krótko w formie do przestudzenia, potem wyjąć ciasto na metalową kratkę, odstawić do całkowitego wystudzenia. Polewą czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej. Resztę kandyzowanych owoców pokroić w paseczki. Ciasto polać polewą, udekorować paseczkami kandyzowanych owoców. Wstawić do lodówki do stężenia.
Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Czekoladowy keks na białkach - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł