Czerwona kapusta z rodzynkami


Produkty:
-1 główka czerwonej kapusty
-250 ml czerwonego wytrawnego wina
-50 g rodzynek
-500 g jabłek
-kilka ząbków czosnku
-2 cebule
-2 liście laurowe
-6 ziaren ziela angielskiego
-2 goździki, kminek, majeranek, sól, cukier, pieprz
-100 g smalcu

Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy i wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy 8 minut i odcedzamy. jabłka kroimy w cząstki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Czosnek i cebulę siekamy. W rondlu rozpuszczamy smalec. Na gorący tłuszcz wrzucamy majeranek, posiekany czosnek, cebulę, ziele angielskie, goździki, liść laurowy oraz gniazda nasienne z pokrojonych jabłek. Dusimy razem, a następnie dodajemy kapustę, rodzynki i pokrojone jabłka. Zalewamy całość winem i mieszamy. Dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Czerwona kapusta z rodzynkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł