Czerwona sałatka śledziowa


Produkty:
-4 solone filety śledziowe
-25 dag ziemniaków
-2 cebule
-20 dag marynowanych buraczków
-kwaśne jabłko
-2 kwaszone ogórki
-jajko na twardo
-1/2 szklanki śmietany
-łyżka czarnych oliwek
-3 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki cukru pudru
-2 łyżki posiekanego szczypiorku
-sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:
Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku, osączyć, pokroić. Ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie. Obrać, pokroić w kostkę. Buraczki osączyć, pokroić w paski. Cebule obrać, zetrzeć na tarce. Ogórki, jajko i oliwki pokroić na plasterki. Warzywa, szczypiorek, śledzie, jabłko i jajko wymieszać, polać polową śmietany, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, wymieszać. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Sałatkę nałożyć do salaterek. resztę śmietany wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, polać sałatkę

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

Czerwona sałatka śledziowa - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł