Czysty barszczyk
Mariusz Strzelak (maniek11x)
2011-12-12
Składniki:
5-6 buraków
duży pęczek włoszczyzny
3-4 łyżki koncentratu na barszcz
szklanka soku wiśniowego
1 cebula
ząbek czosnku
ziele angielskie
cukier, liść laurowy
majeranek, sól
mielony czarny pieprz
Buraki ugotuj w łupinach, odcedź, ostudź, obierz, zetrzyj. Razem z włoszczyzną włóż do rondla, zalej 2 l wody. Dodaj ziele angielskie liść laurowy i sól do smaku. Ugotuj wywar ostudź. Przecedź. Do czystego wywaru dodaj sok wiśniowy, koncentrat na barszcz, roztarty czosnek, odrobinę majeranku i posiekaną cebulkę podsmażoną na oleju. Barszcz doprowadź do wrzenia, wyłącz, przypraw solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z uszkami.
5-6 buraków
duży pęczek włoszczyzny
3-4 łyżki koncentratu na barszcz
szklanka soku wiśniowego
1 cebula
ząbek czosnku
ziele angielskie
cukier, liść laurowy
majeranek, sól
mielony czarny pieprz
Buraki ugotuj w łupinach, odcedź, ostudź, obierz, zetrzyj. Razem z włoszczyzną włóż do rondla, zalej 2 l wody. Dodaj ziele angielskie liść laurowy i sól do smaku. Ugotuj wywar ostudź. Przecedź. Do czystego wywaru dodaj sok wiśniowy, koncentrat na barszcz, roztarty czosnek, odrobinę majeranku i posiekaną cebulkę podsmażoną na oleju. Barszcz doprowadź do wrzenia, wyłącz, przypraw solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z uszkami.