Dania lekkostrawne z ryb


1.
Ryba w jabłkach

SKŁADNIKI:

800g ryby.
500 g jabłek kwaskowatych.
2 łyżeczki oleju .
1/4 szkl. śmietany.
2 łyżeczki soku z cytryny.
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki.
sól.
cukier.

PRZYGOTOWANIE:

Sprawioną rybę umyj i pokrój na dzwonka. Skrop sokiem i pozostaw na pół godz. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i podziel na ćwiartki. Żaroodporne naczynie natłuść olejem, ułóż rybę przekładając jabłkami. Oprósz solą i cukrem. Piec 30 min. Pod koniec pieczenia dodaj śmietanę. Gotwą potrawę ułóż na ryżu, posyp zieleniną i podawaj z surówką. Smacznego!;-)

2.
Zupa rybna


SKŁADNIKI:

1 kg karpia.
400g różnych warzyw.
2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
sól.
cukier.

PRZYGOTOWANIE:

Ryby umyj i spraw. Pokrój w dzwonka. Warzywa obierz, umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po 20 min. włóż do wywaru ryby. Gotuj na wolnym ogniu. Gotową zupę przecedź i przypraw do smaku. Podawaj z grzankami i posypaną zieleniną. Smacznego!;-)

3.
Klopsiki z ryby

Składniki:

15 dag filetów z ryby
pół bułki kajzerki
2 łyżki mleka
natkę pietruszki
łyżeczkę masła
pół jajka
cebulę
kawałek pietruszki
kawałek selera
2 łyżki śmietanki
płaską łyżeczkę mąki
szklankę wody
kilka kropli przyprawy do zup

Przygotowanie

1. Najpierw musisz zemleć skropioną mlekiem rybę i namoczoną w mleku bułkę.

2. Powstałą masę rybną przypraw i dodaj pół jajka. Dokładnie wszystko wymieszaj.

3. Dieta lekkostrawna to ulga dla twojego żołądka, ale może stać się także rozkoszą dla podniebienia i zaraz się o tym przekonasz. Oczyść teraz warzywa, pokrój je i zalej szklanką wrzątku. Gotuj 10 minut.

4. Zwilżonymi rękami uformuj klopsiki z ryby i wrzuć je do wywaru. Gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 20 minut.

5. Po tym czasie rozmieszaj śmietankę z mąką i zamień wywar warzywny w sos do ryby. Dopraw danie lekkostrawne, czyli gotowaną rybę przyprawą do zupy i posyp je pietruszką. Smacznego!

4.
Pstrag z grila

SKŁADNIKI:

na jedna porcje.
wypatroszony pstrag.
zielony koperek i pietruszka cale galazki.
kucharek.
maselko.
cytryna.

PRZYGOTOWANIE:
Na kawalku alu-foli polozyc calego pstraga posypujac go kucharkiem,do wnetrza brzucha wkladamy zielenine ,kawaleczek masla.Na wierzch ryby dajemy wiorki masla i skrapiamy obficie cytryna,zawijamy rybe w folie i kladziemy na grila na okolo 15 minut.Podajemy z salatka z pomidorow

5.
Szybka sałatka tuńczykowa

SKŁADNIKI:

Puszka tuńczyka w oleju.
1 torebka ryżu.
1 puszka kukurydzy.
1 łyżka posiekanego kopru.
ząbek czosnku.
1 czerwona cebula .
kawałek czerwonej papryki.
pieprz.
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:

Ryż gotujemy na sypko. Czosnek drobno siekamy, cebulkę również. Paprykę kroimy w paseczki. Do warzyw z ryżem dodajemy tuńczyka, kukurydzę i koperek. Doprawiamy mielonym pieprzem i oliwą.

6.
Pstrąg-Dorsz z piekarnika

SKŁADNIKI:

1 duza ryba,.
przyprawa do ryb,.
1 lyzeczka masla,.
2-3 galazki zielonej pietruszki..
cytryna,.
folia aluminiowa.

PRZYGOTOWANIE:

rybe oproszyc przyprawa,pokropic sokiem z pol cytryny,do srodka wlozyc maslo i pietruszke.Polozyc na foli w piekarniku nagrzanym do ok.200`,piec 10 minut przelozyc na talerz przyozdobic platerkami cytryny,natka

7.
Ryba po węgiersku

Składniki

1 kg ryby,
przyprawy do ryby: przygotować 4-6 ząbków czosnku drobno posiekanego,
1 duża łyżkę przyprawy do ryb,
sok z 1 cytryny,
1 łyżeczka sosu sojowego,
2 łyżki oliwy – - całość połączyć i dokładnie wymieszać
do panierowania :
3łyżki papryki w proszku
4 łyżki mąki żurkowej żytniej
do smaku wegeta, szczypta pieprzu kajeńskiego
olej do smażenia


Wykonanie

Ryby sprawić,małe sztuki w całości a większe pokrojone w filety lub dzwonki, wymyć, przyprawić ułożyć na półmisku i przykryć folią spożywczą, zostawić na minimum 2 godz. w lodówce.

Wyjętą rybę otaczać w mące żurkowej wymieszanej z papryką , pieprzem kajeńskim i odrobiną wegety.(Jeżeli ktoś lubi do panierowania można użyć jajka i w miejsce mąki żurkowej przyprawioną bułkę tartą- tylko,że ta forma panierowania podnosi kaloryczność potrawy).

Smażyć z obydwu stron na złoty kolor.

Dla urozmaicenia dania można na patelni podsmażyć płatki migdałowe lub orzechy obrane ze skórki i wysypać na usmażoną rybę.

8.
Dorsz a'la Joanna

Składniki
Świeże filety z dorsza albo innej ryby ( ok 4 filety)
Pol cebuli albo 3 szalotki
czosnek 2 ząbki
masło 1 łyżka, oliwa 1 łyżka, parmezan 3 łyżki, mleko albo niekwaśna śmietana (ok 3/4 szklanki), trochę maki ( opcjonalne), tymianek, sol i pieprz


Wykonanie
Filety oprószyć bardzo małą ilością maki.

Cebule bardzo drobno pokrojona obrumienić na szerokiej patelni na maśle , dodać łyżkę oliwy w połowie rumienienia i dodac czosnek pokrojony na plasterki i tez zarumienić.

Położyć delikatnie na to filety z ryby, posolić. po kilku minutach zalać mlekiem, i dusić przez kilka minut, po czym posypać parmezanem , świeżym tymiankiem i zarumienić w piekarniku na zloty kolor.

ważne jest aby cebula była zarumieniona najpierw na maśle a nie na oliwie.. Zamiast mleka można użyć niekwaśnej śmietany wtedy sosik będzie gęściejszy. Przed podaniem doprawić pieprzem.
Serwować z ryżem albo polentą.czy z czym tam kto chce.. mogą nawet być ziemniaki.
Patelnia w tym wypadku nie może mieć plastikowego trzonu bo stopi sie w piekarniku.
Autor: Pani Slowikowa

9.
Dorsz w piwie

Składniki
1 jajko
1 ½ szklanki piwa
1 szklanka mąki
1 łyżeczka soli czosnkowej
Szczypta soli i pieprzu
455 g filetów z dorsza
185 g płatków zbożowych
Olej



Wykonanie
1. Połącz ze sobą jajko, piwo, mąkę i przyprawy
2. Zanurz rybę w przygotowanej wcześniej mieszance
3. Posyp rybę płatkami zbożowymi
4. Piecz rybę na patelni lub w średnio rozgrzanym piekarniku, aż będzie złocista

10.
Łosoś na ostro

Składniki
2 łyżeczki syropu klonowego
1 łyżeczka świeżo mielonego imbiru
4 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki czonku granulowanego
2 łyżeczki posiekanej cebuli
1 łyżeczka soku z cytryny
4 filety z łososia



Wykonanie
1. Wymieszaj syrop klonowy, imbir, sos sojowy, czosnek, sok z cytryny i cebulę
2. W powstałej mieszance zanurz filety, schowaj do lodówki na ok.20 min
3. Włącz piekarnik, naczynie do pieczenia posmaruj tłuszczem
4. Ułóż rybę w naczyniu i wstaw do piekarnika
5. Piecz ok. 10 minut

11.
Smażony filet z tuńczyka z sałatką bananowo - jogurtową

Składniki
4 filety z tuńczyka po 140 g każdy
3 banany
300 g pomidorów koktajlowych
starta skórka z jednej limonki
100 g niskotłuszczowego jogurtu
1 pęczek kopru
1 mały pęczek pietruszki naciowej
2 łyżki stołowe curry
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki musztardy
4 łyżki stołowe octu winnego (najlepiej z białego wina)
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Szczypta pieprzu i ew. soli potasowej


Wykonanie
Przypraw filety pieprzem i startą skórką z limonki.

Obierz banany, pokrój w plasterki, skrop sokiem z limonki. Pomidory pokrój w plastry i ostrożnie wymieszaj z plasterkami bananów.

Zmieszaj jogurt z octem, koprem, pietruszką, oliwą, musztardą i przypraw solą, pieprzem, curry i cukrem. Powstałym sosem polej plasterki pomidorów i bananów. Dokładnie wymieszaj.

Na rozgrzaną patelnię nalej olej, dodaj i tuńczyka i smaż tylko na jednej stronie przez około 4 minuty.

Przełóż rybę na talerz i posyp natką pietruszki. Podawaj z sałatką owocową.

12.
Dorsz w sosie jogurtowym

Składniki
4 filety z dorsza
Szczypta soli czosnkowej i czerwonej papryki
Sok z jednej cytryny
2 łyżeczki wody
Sos:
50 ml niskotłuszczowej śmietany
50 ml naturalnego, niskotłuszczowego jogurtu
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
pół średniego posiekanego ogórka
1 mała posiekana cebula



Wykonanie
1.Nagrzej piekarnik do 170 °C, opłukane pod zimną wodą filety ułóż w naczyniu do pieczenia. Posyp czosnkiem i papryką, skrop sokiem z cytryny oraz wodą. Piecz 10-15 minut, delikatnie sprawdzając wykałaczką czy ryba nie jest surowa.

2.Połącz ze sobą wszystkie składniki sosu

3.Upieczony filet podawaj polany sosem

13.
Pstrąg wykwintny

Składniki
2 średniej wielkości pstrągi
200 g sera roquefort
200 ml chudego mleka
1 cytryna
sól morska
biały pieprz
pół pęczka natki pietruszki



Wykonanie
Z połowy sparzonej cytryny zeskrobać skórkę a potem wycisnąć sok. Pozostałą połówkę pokroić na plastry.

Pstrągi oczyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć kręgosłupy z ośćmi, dobrze opłukać i wysuszyć.

Ryby oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Do tuszek włożyć całe gałązki pietruszki, zawinąć pstrągi w folię aluminiową i upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

Mleko silnie podgrzać, dodać do niego starty ser i ubijać trzepaczką do zredukowania oraz zgęstnienia sosu, w stanie zbliżonym do wrzenia. Dodać skórkę cytrynową.

Ryby wyjąć z folii, podawać polane sosem, posypane natką pietruszki i ozdobione plastrami cytryny.

14.
Dorsz z warzywami na parze

Składniki
4 filety z dorsza po ok 150 g każdy
1/2 cytryny
1 mały brokuł
1 mały kalafior
szczypta białego pieprzu
1/2 l wywaru warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól

Wykonanie
Brokuła i kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Zblanszować przez 10 min w wywarze warzywnym.

Filety skropić sokiem z połowy cytryny i oliwą posypać pieprzem i włożyć do naczynia do gotowania na parze. Na wierzch położyć warzywa. Gotować na parze według instrukcji obsługi garnka, około 30 minut.

15.
Halibut w migdałach

Składniki
4 filety z halibuta
½ szklanki płatków migdałowych
¼ szklanki bułki tartej
1 łyżeczka świeżej, posiekanej pietruszki
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki świeżego, soku cytrynowego
Szczypta soli i pieprzu

Wykonanie
1. Połącz ze sobą i wymieszaj przy pomocy miksera: migdały, bułkę tartą i pietruszkę
Dadaj sól i pieprz.
2. Nagrzej piekarnik do ok. 180 °C, formę do pieczenia posmaruj odrobiną masła, lub oleju
3. Ułóż filety w naczyniu do pieczenia, posyp solą i pieprzem. Wierzch ryby delikatnie posyp migdałową mieszanką
4. Piecz około 15 minut

16.
Łosoś w sosie musztardowym

Składniki
4 filety z łososia
¼ pęczka świeżego kopru
Szczypta czarnego pieprzu
¼ łyżeczki cukru
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki niskotłuszczowego majonezu
szczypta soli

Wykonanie
1. Połącz i zmiksuj: musztardę, majonez, sól, pieprz i koperek
2. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury
3. Przypraw rybę solą i pieprzem. Piecz około 8 minut
4. Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem

17.
Pięterka rybno-pieczarkowe

Składniki
4 mrożone kostki rybne z filetów
sok z połowy cytryny
250 g pieczarek
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 mała suszona papryczka chili
2 łyżki oleju z pestek winogron
sól


Wykonanie
Filety zostawić w ciełym miejscu na 30 minut, skropić sokiem z cytryny.

Czosnek zmiażdżyć, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać połowę oleju i pddusić na nim cebulę z czosnkiem. Papryczkę skruszyć na małe kawałeczki, usuwając pestki, pieczarki pokroić w plasterki dodać do cebuli. Skropić sosem sojowym i dusić aż do wyparowania sosu z pieczarek. Doprawić solą.

2 kostki rybne ułozyć obok siebie na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na filety nałożyć połowę pieczarek, równo je rozłożyć, przykryć kostkami ryby. Na drugie 'piętro' rybne wyłożyć resztę pieczarek. Przykryć i wstawić do piekarnika dozgrzanego do 200 stopni. Piec 20-25 minut. Podawać z sałatą i białym winem.

18.
Dorsz po baskijsku

Składniki
750 g filetów z dorsza
2 łyżki sosu ostrygowego
50 ml białego wytrawnego wina
50 ml przecieru z pomidorów
pół pęczka natki pietruszki
0,5 łyżeczki bazylii
0,5 łyżeczki oregano
pół pęczka szalotki
1 liść laurowy


Wykonanie
Sos ostrygowy wymieszać z przecierem, winem, posiekaną szalotką, połową pietruszki i suszonymi ziołami. Dodać liść laurowy, zagotować. Do naczynia z sosem włożyć filety, dusić na małym ogniu ok 15 minut.

Z sosu wyjąć liść laurowy. Ryby delikatnie wyjąć na półmisek i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Zredukować sos poprzez odparowanie do połowy objętości (nie dopuszczając do wrzenia). Doprawić pieprzem i polać rybę.

19.
Halibut w ziołach

Składniki
500 g halibuta lub innej chudej ryby
¼ łyżeczki papryki
½ łyżeczki cebuli granulowanej
¼ łyżeczki czosnku granulowanego
łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki suszonego tymianku
szczypta pieprzu Cayenne
szczypta pieprzu
1- 2 łyżeczki soku z cytryny


Wykonanie
Rybę podzielić na kawałki i ułożyć w natłuszczonym naczyniu do pieczenia. Połączyć wszystkie sypkie przyprawy i posypać rybę. Skropić sokiem z cytryny.

Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

20.
Ryba duszona w jarzynach


Składniki
500 g filetów rybnych
½ paczki mrożonej włoszczyzny
250 g pora
łyżka oleju
sól
sok z cytryny
szczypta melisy i bazylii


Wykonanie
Por umyć, pokroić w krążki, wrzucić do rondla na rozgrzany olej, dodać łyżkę wody i dusić około 10 minut. Rybę skropić sokiem z cytryny, lekko osolić i odstawić na 15 minut. Do podduszonych porów dodać włoszczyznę, podlać jeszcze kilkoma łyżkami wody i chwilę dusić. Na podduszonych warzywach ułożyć rybę, doprawić ziołami, przykryć i dusić do miękkości.

21.
Ryba pieczona z warzywami

Składniki
4 mrożone filety rybne ( ok. ½ kg) , np. z dorsza
½ kg mrożonych warzyw skomponowanych według uznania
1 mała cebula
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka koperku


Wykonanie
Filety rybne ułożyć na folii alunimowej. Mrożone warzywa wymieszać z z posiekanym czosnkiem i cebulą, następnie umieścić na foli, tak, aby otaczały rybę.

Całość skropić sokiem z cytryny, a na wierzchu posypać koperkiem i pietruszką.

Tak przygotowaną potrawę szczelnie owinąć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec 15-20 minut aż warzywa będą miękkie.

22.
Panga w sosie jogurtowo-cebulowym

Składniki
4 filety z pangi
sok z 1/2 cytryny
3 cebule
500 ml jogurtu
sól, pieprz
olej do smażenia


Wykonanie
Filety z pangi rozmrozić, oprószyć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.

Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na maśle na patelni. Gdy cebula zrobi się miękka, wlać jogurt i mieszać aż zacznie lekko bulgotać. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na średnim ogniu filety z pangi przez ok. 5 minut z każdej strony. Zlać olej, rybę na patelni zalać wcześniej przygotowanym sosem. Dusić przez ok. 10 minut na małym ogniu.

Pangę w sosie jogurtowo-cebulowym podawać z surówkami (np. z marchwi, jabłek z dodatkiem soku z cytryny).


23.
Risotto rybne


Składniki
25 dag ryżu,
2 i 1/2 szklanki wody,
1 cebula,
1 łyżka masła,
50 dag pomidorów,
25 dag wędzonej makreli,
sól, pieprz,
2 łyżki zieleniny


Wykonanie
Ryż ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodając pokrojone pomidory. Rozdrobnić rybę, dodać do cebuli z pomidorami i dusić przez 10 min, doprawić solą i pieprzem. Ryż włożyć do ciepłego naczynia, zalać mieszaniną z ryby i pomidorów. Wymieszać, podawać uformowane w półkule, posypane zieleniną.

24.
Dorsz po katalońsku


Składniki
1 kg filetów z dorsza,
100 g szynki,
500 ml białego półwytrawnego wina,
4 łyżki oliwy,
1 łyżka smalcu,
2 duże ząbki czosnku,
1 duża cebula,
2 bakłażany,
1 cukinia,
3 czerwone papryki,
6 pomidorów,
2 liście laurowe,
sol, pieprz.


Wykonanie
1. Jarzyny umyć. Bakłażany obrać, pokroić na grube plastry, posolić, odstawić na sicie na 30 min. Cukinię obrać i pokroić na plastry. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek i pokroić na ćwiartki. Z papryk wyjąć gniazda nasienne i pokroić papryki w paski. Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Czosnek grubo posiekać.
2. W płaskim garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać bakłażany, paprykę, pomidory i cukinię. Dusić na małym ogniu 15 min. stale mieszając.
3. Filety umyć, osączyć i posolić. Szynkę pokroić w paski.
4. W dużym garnku rozgrzać smalec i usmażyć filety z obu stron na złoty kolor. Dodać pokrojoną szynkę, zalać winem i dusić 5 min. Do ryby dodać jarzyny i dusić razem jeszcze 5 min.
5. Rybę podawać na ogrzanym półmisku lub w naczyniu, w którym była przygotowana.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14

25.
Filety rybne pieczone w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Składniki
4 filety z mintaja, morszczuka lub dorsza
4 pomidory bez skórki,
2 drobno posiekane cebule,
25 dag obranych pokrojonych w plastry pieczarek,
2 jajka,
200 ml wytrawnego białego wina,
1/2 szklanki śmietany,
masło do posmarowania formy,
świeżo mielony biały i czarny pieprz


Wykonanie
Filety oprószyć pieprzem. Dwa pomidory pokroić w kostkę. Pieczarki, pomidory i cebulę położyć na natłuszczonej formie do zapiekanek. Na wierzchu ułożyć filety, zalać winem i zapiekać 10 minut. Łyżką zebrać powstały sos. Sos przecedzić i podgrzać. Żółtka zmiksować ze śmietaną, dodać do gorącego ale nie wrzącego sosu i bardzo dokładnie wymieszać do jednorodnej postaci. Pozostałe dwa pomidory pokroić w kostkę. Filety wraz z pieczarkami wyłożyć na talerze, polać sosem i udekorować pomidorami.

26.
Karp duszony w porach

Składniki
150 g chudego karpia
100 g porów
masło
listek laurowy
pieprz ziołowy


Wykonanie
1.pory umyć, oczyścić i pokroić na cienkie talarki
2.połowę warzyw nasypać do rondelka, położyć rybę, popieprzyć i przykryć pozostałymi porami
3.dodać ½ łyżeczki masła, ½ łyżeczki cukru i zalać wrzącą wodą
4.gotować na małym ogniu przez około ½ godziny (w razie potrzeby wodę uzupełnić)
5.ugotowaną rybę przełożyć na talerz
6.podawać z tłuczonymi ziemniakami.

27.
Łosoś glazurowany

Składniki
3 szklanki niesłodzonego soku z ananasa
6 łyżeczek sosu sojowego
6 filetów z łososia ( około 200 gram każdy )


Wykonanie
Wlewamy sok z ananasa do małego rondla i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień na kuchence i podgrzewamy dopóki połowa płynu się nie wygotuje. Następnie przelewamy do miski i pozostawiamy do ochłodzenia.

Mieszamy sos sojowy z ostudzonym sokiem. Kładziemy filety z łososia w płaskim naczyniu żaroodpornym i zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą.

Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, po godzinie przerzucając łososia na drugą stronę. Rozgrzewamy płaski żeliwny rondel i układamy w nim rybę.

Przypiekamy łososia po 3 minuty z każdej strony, uważając, by go nie rozgotować. Tymczasem pozostały sos sojowo-ananasowy wlewamy do rondla i podgrzewamy na średnim ogniu aż zmniejszy objętość o połowę ( około 5 minut ).

Pędzelkiem do ciast glazurujemy wierzch łososia zagotowaną marynatą i wyciągamy rybę z żeliwnego rondla. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.




















 


4.3
Oceń
(7 głosów)

 

Dania lekkostrawne z ryb - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł