Zaloguj się do konta

Dania Wigilijne Karp po szlachecku

Karp po szlachecku

1,5 kg karpia, seler, duża marchew, cytryna, łyżka soku z cytryny, 15 dag cebulek szalotek, butelka piwa 0,5 l, pół szklanki białego wina, kawałek imbiru, 2 łyżki masła, łyżka mąki, 4 listki laurowe, szczypta mielonego ziela angielskiego, goździki, cukier, sól, pieprz

Karpia sprawić, umyć, osuszyć, pokroić w dzwonka i skropić sokiem z cytryny. Seler, cytrynę i marchew pokroić w plasterki, Cebulki naszpikować goździkami. Do szerokiego garnka włożyć plasterki warzyw, pokrojoną cytrynę, wlać wino, piwo i dodać przeprawy. Gotować około 15 minut. Włożyć rybę, posolić, gotować jeszcze 25 minut. Pod koniec gotowania dodać cebulki oraz masło wymieszane z mąką i kilkoma łyżkami wywaru. Gotową rybę ułożyć na półmisku, obłożyć plasterkami warzyw i udekorować zieleniną.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej