Zaloguj się do konta

Dania Wigilijne - KUTIA

Kutia

200 g ziaren pszenicy
200 g maku zmielonego
4 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
1/2 fiolki aromatu rumowego
1/2 szklanki sparzonych rodzynek
1/2 szklanki drobno pokrojonych migdałów
1/2 szklanki orzechów włoskich drobno pokrojonych
1/2 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka

Pszenicę zalać ciepłą wodą i zostawić na noc pod przykryciem. Następnego dnia zagotować i na małym ogniu gotować 1 godzinę, aż będzie miękka.
W czasie gotowania w razie potrzeby dolać wody. Gdy będzie już gotowa odcedzić.
Mak połączyć z miodem, cukrem, aromatem i bakaliami. Wymieszać wszystko razem dokładnie. Gdy kutia wydaje nam sie zbyt gęsta, wówczas dolać śmietanki lub mleka.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…