Danie świąteczne - Indyk PIECZONY


INDYK PIECZONY. 1 indyk 3-4 kg, 50 dkg indyczej watróbki, 5 cebul, 3 kajzerki, 20 dkg masła, łyzeczka szałwii, natka pietruszki, 2 zabki czosnku, 2 łyzki mąki, sól, pieprz. Indyka oczyść, opłucz, osusz. natrzyj sola i odstaw w chłodne miejsce. Wątróbkę opłucz, osusz i pokrój w dużą kostkę. bułki namocz w wodzie, odciśnij. cebule posiekaj, przesmaz na 2 łyżeczkach masła. Dodaj wątróbkę, przsmaz mieszając. wymieszaj z pokruszona bułką, dus az odparuje płyn. dodasj roztartą szałwię, posiekany czosnek i natkę pietruszki, przesmaż. Dopraw do smaku sola i pieprzem, wystudż. farsz umieść pod skórą na piersi indyka. Równomiernie rozprowadż, zaszyj. Skórę indyka natrzyj maką wymieszana z 4 łyzkami masła i solą. Tuszke połóż w natłuszczonej brytfannie piersią do dołu. Piecz 190 min. az skórka się zrumieni. Potem obróć indyka i piecz jeszcze ok. 3 godzin, często polewając resztą stopionego masła

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

Danie świąteczne - Indyk PIECZONY - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł