Deser z mandarynek


Deser z mandarynek

Skłądniki(5 porcji):
50 dag mandarynek bezpestkowych;
10 dag cukru;
1/2 szklanki wody;
2 goździki;

Sposób przygotowania:
1).Mandarynki wyszorować w gorącej wodzie. Ściąć czubki z obu stron i obrać skórkę do miąższu (żeby nie został nawet ślad białej błonki). Połowę obranych skórek pokroić w drobne paseczki.
2).W szerokim rondlu ugotować syrop z wody i cukru. Skórkę wrzucić do syropu wraz z goździkami. Gotować na wolnym ogniu, aż skórki staną się szkliste.
3).Na talerzu ułożyć cząstki mandarynek, oraz ugotowanych paseczków skórek w kształcie płatków kwiatu. Bezpośrednio przed podaniem polać gorącym syropem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Deser z mandarynek - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł