Domowa kapusta z grzybami




  • konto usunięte




kapusta z grzybami

składniki:
-50 dag kapusty kiszonej,
-1,5 szklanki wody,
-cebula,
-kminek,
-10 dag masła,
-5 dag grzybów suszonych,
-pieprz;
-2 łyżki oleju

sposób przygotowania:
Kapustę drobno pokroić, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać pół łyżeczki kminku i gotować, aż będzie miękka ok. 30 min. Dokładnie umyte pod strumieniem bieżącej wody grzyby namoczyć, a następnie gotować tak długo, aż będą miękkie. Wystudzone odcedzić, a wywar zachować. Grzyby pokroić w paseczki, połączyć z kapustą i pozostałym wywarem. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć na nim cebulę na jasnozłoty kolor, po czym przełożyć do garnka z kapustą. Dodać masło i pieprz do smaku, wymieszać. Gotować jeszcze przez 10 min bez przykrycia, odparowując nadmiar wody. Od czasu do czasu wymieszać. Kapusta z grzybami wyjątkowo zyska na smaku, jeśli doda się do niej kilka suszonych śliwek bez pestek, wcześniej namoczonych, ugotowanych i pokrojonych na paseczki. Kapustę trzeba wtedy dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Wigilijną kapustę z grzybami najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej, bowiem odgrzewane dania z kapusty sa o wiele smaczniejsze. Życzę smacznego!!

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Domowa kapusta z grzybami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł