Domowa strucla makowa
michał Olendrzyński (bercik9894)
2011-12-22
Składniki ;
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1 jajko
1 żółtko
10 dag cukru
10 dag stopionego masła
Na kruszonkę;
8 łyżek mąki pszennej
4 łyżki masła
4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie ;
Drożdże rozpuść w letnim mleku. Mąkę przesiej do miski . Dodaj zaczyn , jajko , żółtko , cukier i masło. Wyrób ciasto , odstaw na godzinę . Ponownie zagnieć i podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj , posmaruj porcją masy makowej i zwiń. rulony spleć w warkocz. Umieść go w formie wyłożonej pergaminem. Składniki kruszonki zagnieć , posyp na wierzch strucli. Piecz około 50 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego .
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1 jajko
1 żółtko
10 dag cukru
10 dag stopionego masła
Na kruszonkę;
8 łyżek mąki pszennej
4 łyżki masła
4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie ;
Drożdże rozpuść w letnim mleku. Mąkę przesiej do miski . Dodaj zaczyn , jajko , żółtko , cukier i masło. Wyrób ciasto , odstaw na godzinę . Ponownie zagnieć i podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj , posmaruj porcją masy makowej i zwiń. rulony spleć w warkocz. Umieść go w formie wyłożonej pergaminem. Składniki kruszonki zagnieć , posyp na wierzch strucli. Piecz około 50 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego .