Domowe pierogi z Kapustą i grzybami


Produkty:
-3 szklanki mąki
-jajko
-szczypta soli
-łyżeczka masła
Na nadzienie:
-50 dag kiszonej kapusty
-4 dag suszonych grzybów
-6 łyżek oliwy
-2 cebule
-jajko
-pieprz, sól

Przygotowanie:
Grzyby umyć i namoczyć na noc. Kapustę kiszoną i wymoczone grzyby osączyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać 4 łyżki oliwy i gotować do miękkości. Po ugotowaniu i ostudzeniu kapustę z grzybami osączyć z wody i mocno wycisnąć. Cebulę pokroić drobno, usmażyć na pozostałej oliwie na złoty kolor, dodać do farszu. Składniki nadzienia wymieszać, przełożyć na rozgrzaną patelnię i podsmażyć, by nadzienie trochę zgęstniało. Następnie dodać jajko, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mąki, rozmąconego jajka, szczypty soli i łyżeczki miękkiego masła zagnieść ciasto, dodając ok. 0. 75 l wody. Rozwałkować. Wycinać szklanką krążki ciasta, na każdy nakładać po łyżeczce farszu i zalepiać brzegi. Zagotować duży garnek wody, lekko posolić, wrzucać pierogi nie przerywając wrzenia. Gotować 6 minut do wypłynięcia łyżką cedzakową

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Domowe pierogi z Kapustą i grzybami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł