
W sieci można znaleĽć mnóstwo, ale to mnóstwo przepisów, na własnego wyrobu zanęty, ciasta, kulki proteinowe, pellety i wiele innych. Ja chciałbym przedstawić wam kilka przepisów które s± moim zdaniem najskuteczniejsze i najłatwiejsze w przyrz±dzeniu.
Zanęta
2 szklanki (zmielonych) płatków kukurydzianych
2 szklanki (zmielonych) płatków owsianych
2 szklanki bułki tartej
2 szklanki (zmielonych) herbatników, ja stosuję ma¶lane
2 szklanki (zmielonych) biszkoptów
1 szklankę zmielonej psiej karmy (niekoniecznie)
Z proporcjami można kombinować. Jeżeli nastawiacie się na większ± rybę, frakcje oczywi¶cie powinny być większe. Powinni¶cie również np. dodać do zanęty 1 szklankę zmielonych płatków owsianych/kukurydzianych a drug± (szklankę) z całymi płatkami. Z atraktorami również można kombinować. Ja osobi¶cie bardzo lubię poł±czenie karmelu, coco belge i wiórków kokosowych. Ta mieszanka sprawdza mi się praktycznie na każdym gatunku ryb. Dzięki tej mieszance, ostatnio wygrałem zawody
Kulki proteinowe (na wiosnę)
Składniki sypkie:
200g m±ki pszennej tortowej
200g m±ki kukurydzianej
200g zmielonej psiej karmy
100g kaszy manny
100g cukru
100g bułki tartej
50g zmielonych płatków owsianych/kukurydzianych
Składniki płynne:
¼ szklanki oleju (ja używam takiego po szprotkach/tuńczyku w puszce)
¼ szklanki miodu wielokwiatowego
¼ szklanki atraktora
7-8 jaj
Trochę wody
Na wiosnę najlepszym wyj¶ciem będzie zastosowanie „¶mierdziuchów”. Dlatego w przepisie powinna znaleĽć się karma dla psów i olej rybny.
Kulki proteinowe (na lato)
Składniki sypkie:
300g m±ki pszennej tortowej
300g m±ki kukurydzianej
300g bułki tartej
100g kaszy manny
100-200g cukru pudru
100g zmielonych płatków owsianych/kukurydzianych
Składniki płynne:
¼ szklanki oleju słonecznikowego
½ szklanki miodu wielokwiatowego
7-8 jaj
Trochę wody
Na wiosnę kulki powinny być „¶mierdz±ce” natomiast na lato słodkie, dlatego w przepisie tyle słodkich rzeczy. Jak wszystkim wiadomo, karp lubi na słodko . Składniki sypkie mieszamy ze sob±, płynne również.
Pellet
Bardzo podobny przepis do tego na letnie kulki proteinowe.
Składniki sypkie:
300g m±ki pszennej tortowej
300g m±ki kukurydzianej
300g bułki tartej
100g kaszy manny
100-200g cukru
50-100g zmielonych płatków owsianych/kukurydzianych
Składniki płynne:
¼ szklanki oleju słonecznikowego
½ szklanki miodu
7-8
Trochę wody
Sposób przygotowania kulek:
1.Suche składniki mieszamy ze sob± w jednej misce.
2.Płynne składniki mieszamy ze sob± w drugiej misce.
3.Miks gar¶ciami wsypujemy do miski z jajkami.
4.Następnie ugniatamy do uzyskania odpowiedniego ciasta.
5.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30min.
6.PóĽniej formujemy kulki i gotujemy 3 min. po wypłynięciu.
7.Kładziemy na ręcznik, suszymy 2 dni i wkładamy do lodówki.
Sposób przygotowania pelletu:
1.Suche składniki mieszamy ze sob± w jednej misce.
2.Płynne składniki mieszamy ze sob± w drugiej misce.
3.Miks gar¶ciami wsypujemy do miski z jajkami.
4.Następnie ugniatamy do uzyskania odpowiedniego ciasta.
5.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30min.
6.Po wyci±gnięciu rolujemy w rękach lub rollerem i kroimy na chciane przez nas kawałki.
7.Kładziemy na ręcznik i suszymy ok. tygodnia.
To chyba wszystko na dzi¶. Dziękuję serdecznie za przeczytanie mojego artykułu. Proszę o komentarze i wymianę spostrzeżeń na temat moich przepisów. Pozdrawiam wędkarzy.
Autor tekstu: Maciek Polawski
![]() | Lin1992 |
---|---|
Ciekawie,ciekawie. (2013-05-04 07:08) | |
![]() | kaaczor1 |
a kolega to ile % białka stosuje?? i tłuszczy ?? bo tu nic nie wyczytałem a tłuszcze i białka i węglowodane to chyba podstawa w kulkach (2013-05-04 09:22) | |
![]() | RuchPalikota2 |
Tylko mógłby¶ podać jeszcze sposób przygotowania (taki na pierwszy raz ;) ] (2013-05-04 11:07) | |