Dorada po turecku w świeżych pomidorach


Składniki:

- 1 kg dorady
- 500 g pomidorów
- 1 cytryna
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki oliwy
- 2 gałązki tymianku
- 2 liście laurowe
- ½ pęczka pietruszki
- przyprawy: sól

Wykonanie:

Doradę oczyść z łusek, usuń wnętrzności, opłucz dokładnie pod zimną wodą i pokrój w dzwonka.

Przygotuj marynatę: do soku wyciśniętego z cytryny dodaj 2 gałązki tymianku i sól do smaku.
Mocz rybę w marynacie przez 15 min. Potem obtocz kawałki ryby w mące i smaż na rozgrzanej oliwie, aż kawałki dorady się zarumienią.

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Uduś pomidory z 2 łyżkami oliwy, liśćmi laurowymi, posiekaną pietruszką i tymiankiem. Dodaj do pomidorów usmażoną rybę i duś pod przykryciem przez ok. 15 min. Przypraw do smaku solą.

 


5
Oceń
(2 głosów)

 

Dorada po turecku w świeżych pomidorach - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł