Dorsz po hiszpańsku


Składniki:
70 dag fileta z dorsza
4 jajka
3 ziemniaki
4 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
4 czubate łyżki mąki
pęczek natki pietruszki
sól
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę myjemy i siekamy. Fileta myjemy i gotujemy ok. 10min w lekko osolonej wodzie na małym ogniu. Następnie wyjmujemy i kroimy w małe kawałki. Do rybnego wywaru wkładamy ziemniaki i gotujemy ok.25 minut. Odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa. W rondlu zagotowujemy 1,5 szklanki wody. Do wrzątku wlewamy oliwę i wkładamy czosnek. Wsypujemy mąkę i mieszamy aby nie było grudek. Dodajemy ziemniaki i wbijamy jajka. MIeszamy. Masa powinna mieć konsystencje puree. Wsypujemy natkę i dorsza, mieszamy. Studzimy, Łyżką nabieramy porcje ciasta, Smażymy placki z obu stron na rozgrzanym oleju.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Dorsz po hiszpańsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł