Zaloguj się do konta

Dorsz w sosie mirabelkowym lub śliwkowym

Dorsz w sosie mirabelkowym lub śliwkowym

Wszystkim z nas kojarzy się , że Wigilijną rybą jest karp. Jednak niektórzy nie lubiąc tej ryby, nie mając wystarczających funduszy, a mając w zamrażarce przygotowują na te święto inną ulubioną dla siebie rybę taką jak np.szczupak, leszcz, karaś, płoć , sandacz. Ryby te chociaż nie są tak popularne na Wigilijnym stole to wliczają się jako potrawa na Święta Bożego Narodzenia.

Składniki(4 porcje):
4 filet z dorsza;
duża cebula;
mleko do wymaczania filetów;
przyprawa do ryb;
oliwa lub olej;
1 l dojrzałych mirabelek lub śliwek (miara bez pestek);
3 ząbki czosnku;
2 goździki;
szczypta cynamonu;
szczypta utartej gałki muszkatołowej;
cukier do smaku;
sok z cytryny do smaku;
łyżka płynnego miodu;

Sposób przygotowania:
1).Filet przekładamy krążkami cebuli, układamy w głębokiej salaterce; zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę lub nieco dłużej.
2).Sos: Owoce gotujemy w wodzie z cukrem, gdy będą miękkie to przecieramy przez sito. Do musu dodajemy najdrobniej posiekany czosnek, miód, przyprawy, całość przez chwile gotujemy - sos powinien mieć piękny, brunatnoczerwony kolor, aksamitną konsystencję i słodko pikantny smak z przeważającą nutą słodyczy.
3).Odsączone z mleka, obsuszone filety oprószamy obficie przyprawą do ryb i smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Usmażone przekładamy na wygrzany półmisek, zalewamy gorącym sosem, wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika.
4).Podajemy z makaronem lub ugotowanym na sypko ryżem i zieloną sałatą, skropioną sokiem z cytryny.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę smacznego !!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej