Dorsz w sosie pomidorowo-ananasowym




  • konto usunięte




Dorsz

Dorsz w sosie pomidorowo-ananasowym 4 porcje

składniki:
-50dag filetów 9bez ości) z dorsza lub mintaja,
-puszka ananasów,
-mały zielony ogórek,
-5-6 dymek,
-pół szklanki gęstego soku lub przecieru pomidorowego,
-garść kiełków sojowych,
-kawałek świeżego imbiru lub szczypta świeżego imbiru,
-2 łyżki mąki,
-cukier,
-sól;
-olej do smażenia

sposób przygotowania:
Cebulkę pokroić na ćwiartki, a ogórek i odsączony ananas- w niedużą kostkę. Kiełki soi włożyć na chwilę do wrzątku, odcedzić. Rybę umyć, pokroić w nieduże kawałki, osuszyć, posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju, przełożyć na talerz. Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać kawałki ananasa i ogórka, smażyć przez kilka minut na dość ostrym ogniu, cały czas mieszając. Wlać sok lub przecier pomidorowy, dołożyć kiełki sojowe, imbir i dusić przez 3 min. Pod koniec przyprawić do smaku cukrem i solą. Dodać rybę i, bardzo podgrzewać. Podawać z ryżem na sypko. Życzę smacznego!!

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Dorsz w sosie pomidorowo-ananasowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł