Dorsz w sosie cebulowym.


Dorsz w sosie cebulowym.
Składniki: 1 spory dorsz, 5 cebul, kilka gwiazdek anyżku, ½ szkl. słodkiej sherry, 2 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz biały, olej, cukier trzcinowy.
Przygotowanie: Dorsza pokroić na dzwonka, które oprószyć solą oraz anyżkiem i skropić sosem sojowym oraz sherry. Wstawić do lodówki na kilka godzin. W miedzy czasie cebulę pokrojona na plasterki podsmażyć an rozgrzanym oleju po czym doprawić ją reszta sosu sojowego oraz cukrem i trzymać jeszcze na ogniu około 5 minut. Po tym czasie powstały sos rozcieńczyć odrobiną ciepłej wody i przetrzeć przez sito. Natomiast rybę odsączyć z marynaty i smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut z każdej strony.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Dorsz w sosie cebulowym. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł