Dorsz w jarzynach


Produkty:
-1,2 kg filetów z dorsza
-3-4 łyżki mąki pszennej
- 2 marchewki
-1 pietruszka
-1 seler
-1 por
-2 cebule
-1 szklanka oleju
-1 puszka przecieru pomidorowego (15 dag)
-kilka gałązek natki pietruszki
-1 łyżka cukru (1,5 dag)
-1 łyżeczka białego pieprzu
-1 łyżka soli

Przygotowanie:
Filety opłukać, osączyć, podzielić na porcje, lekko posolić i odstawić na 20 minut. Następnie obtaczać je w m mące i smażyć na połowie oleju na złoty kolor. Warzywa korzeniowe oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn. Por i cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę oraz por. Warzywa poddusić na pozostałym oleju, następnie wlać 1 szklankę wody i dalej dusić na małym ogniu. Po 20 minutach dodać przecier pomidorowy, cebulę i por, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Rybę włożyć na głęboki półmisek, przykryć gorącymi warzywami i przybrać natką pietruszki.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Dorsz w jarzynach - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł