Dorsz w warzywach


Składniki:
Dorsz w warzywach
1kg filetów z dorsza
2 marchewki
1 pietruszka
20 dag selera
1 por
3 cebule
3 sparzone i pokrojone pomidory
3 łyżki octu winnego
1 jajko
6 łyżek mąki pszennej
8 łyżek oleju
2 listki laurowe
po 3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
sól
2 łyżki mielonej słodkiej papryki
sok z wyciśniętej 1 cytryny
tymianek i natka do dekoracji
Przygotowanie:
Marchewki, pietruszkę oraz seler obierz, opłucz, pokrój w słupki. Por oczyść, potnij w cienkie talarki. Cebule obierz, opłucz i pokrój w plasterki. W rondlu rozgrzej 3 łyżki oleju. Podsmaż na nim warzywa.
Jarzyny podlej wrzątkiem. Dodaj przyprawy. Oprósz solą i słodką papryką. Duś 10min. Połącz z pomidorami oraz octem winnym. Warzywa trzymaj w cieple.
Dorsza skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą. Podziel na porcje. Kawałki ryby zanurzaj w roztrzepanym jajku i obtaczaj w mące. Usmaż na pozostałym oleju. Gotową rybę przełóż na półmisek. Przykryj warzywami. Przed podaniem udekoruj świeżym tymiankiem i natką.
Smacznego.

 


2.7
Oceń
(7 głosów)

 

Dorsz w warzywach - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł