Dorsz z kremem cytrynowym...


Dorsz z kremem cytrynowym...



Składniki:

4 płaty dorsza ze skórą (po 15 dag każdy),
duża cytryna,
150 ml kremówki lub śmietanki UHT 18-proc.,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia,
pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Cytrynę przekroić na pół.
Z jednej połówki wycisnąć sok, a drugą obrać i pokroić w plastry, a potem na małe kliniki.
W miseczce wymieszać ubitą śmietanę z sokiem i cząstkami cytryny oraz ze szczypiorkiem (łyżeczkę odłożyć do dekoracji), przyprawić solą i pieprzem.
Umyte i osuszone płaty dorsza posmarować oliwą z obu stron, oprószyć solą.
Ułożyć na blasze (skórą do dołu), piec około 15 min w temperaturze 180°C.
Przewrócić i piec jeszcze 10-15 min.
Upieczoną rybę podawać z kremem posypanym szczypiorkiem.


Smacznego!!!

 


2.7
Oceń
(15 głosów)

 

Dorsz z kremem cytrynowym... - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł