Dorsz z miętową sałatką
Marcin Janczewski (janczes90)
2011-12-12
Składniki:
600g filetów z dorsza
sól
czarny pieprz (zmielony)
1,5 łyżki oliwy
ok 30 listków mięty
Sałatka:
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki majonezu
2 łyżki kremówki
2 łyżeczki musztardy stołowej
sok z dwóch całych limetek
2 łyżki posiekanej mięty
sól
3 szklanki startego ogórka
sposób przygotowania
Mieszamy, miód, sok z cytryny, majonez, śmietanę (kremówkę) i miętę. Wszystko to doprawiamy solą i dodajemy ogórka. Wstawiamy to do lodówki na ok godzinę. Następnie odcedzamy sok i go zachowujemy. Rybę skrapiamy oliwą i solimy, smażymy na rozgrzanej patelni tak aby nie przypalić. Podajemy razem z surówką wszystko możemy udekorować listkami mięty. Smacznego!
600g filetów z dorsza
sól
czarny pieprz (zmielony)
1,5 łyżki oliwy
ok 30 listków mięty
Sałatka:
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki majonezu
2 łyżki kremówki
2 łyżeczki musztardy stołowej
sok z dwóch całych limetek
2 łyżki posiekanej mięty
sól
3 szklanki startego ogórka
sposób przygotowania
Mieszamy, miód, sok z cytryny, majonez, śmietanę (kremówkę) i miętę. Wszystko to doprawiamy solą i dodajemy ogórka. Wstawiamy to do lodówki na ok godzinę. Następnie odcedzamy sok i go zachowujemy. Rybę skrapiamy oliwą i solimy, smażymy na rozgrzanej patelni tak aby nie przypalić. Podajemy razem z surówką wszystko możemy udekorować listkami mięty. Smacznego!