Dorsz z sosem z oliwek


Dorsz z sosem z oliwek

Składniki(6 porcji):
CZĘŚĆ I (Ryba)
6 niewielkich filetów z dorsza;
duża cytryna;
kopiasta łyżka mąki krupczatki wymieszanej z solą i pieprzem lub z przyprawą do ryb;
olej do smażenia;
liście sałaty;
natka pietruszki;
CZĘŚĆ II (Sos)
słoik oliwek nadziewanych papryką;
2 duże cebule;
2 łyżki koncentratu pomidorowego;
3 łyżki wody;
łyżka keczupu;
sól;
pieprz;
słodka papryka;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ryba)
Filety skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce na 10 minut.
CZĘŚĆ II (Sos)
1).Na oleju podsmażamy dobrze posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy koncentrat wymieszany z wodą, keczup, przyprawy, zagotowujemy i trzymamy przez kilka minut na niewielkim ogniu, aż cebula się upraży. Zdejmujemy z ognia, dodajemy odsączone z zalewy, pokrojone w cienkie plasterki oliwki, mieszamy, przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce (sosu z oliwkami nie można zagotować !!!). Lekko obsuszone filety panierujemy w mące z przyprawami i smażymy na gorącym tzw. głębokim tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
2)Gotowe układamy na liściach sałaty, polewamy gorącym sosem, posypujemy zieleniną i natychmiast podajemy.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.6
Oceń
(10 głosów)

 

Dorsz z sosem z oliwek - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł