Dorsz z migdałami


Składniki:
90 dag filetów z dorsza
łyżka roztopionego masła
1/2 szklanki majonezu
łyżka soku z cytryny
cebula
2 białka
1/2 szklanki płatków migdałów
sól
pieprz
tłuszcz do posmarowania formy
Przygotowanie:
Migdały prażymy na suchej patelni. Rybę myjemy, osuszamy i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Polewamy masłem, oprószamy pieprzem i solą. Pieczemy około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C. Naczynie wyjmujemy i wylewamy powstały podczas pieczenia sos. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Mieszamy z masą majonezową. Masę równomiernie rozsmarowujemy na rybie. Posypujemy migdałami. Następnie pieczemy około 15 minut w temperaturze 180*C. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Dorsz z migdałami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł