Doskonała rolada z sandacza


Składniki

- 1 kg filetów sandacza ze skórą
- 5 kromek byłki
- kilka łyżek śmietanki
- 50 g rodzynek
- 10 suszonych moreli
- kilka łyżek białego, wytrawnego wina
- 3 łyżki gęstej śmietany
- kieliszek brandy
- 2 jaja, żółtka oddzielone od białek
- po 50 g niesolonych orzeszków pistacjowych i płatków migdałowych
- 2 szklanki wywaru rybnego lub warzywnego
- sól, biały pieprz
- estragon
- skórka otarta z cytryny

Wykonanie:

Bułkę namaczamy w śmietance, a śliwki i rodzynki w białym winie. Odstawiamy na bok. Za pomocą dobrze naostrzonego noża delikatnie oddzielamy skórę od mięsa ryby, starając się jej nie porwać. Skórę nacieramy skórką cytrynową, solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Mięso ryby kroimy na mniejsze kawałki i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa wraz z bułką. Następnie dodajemy śmietanę, brandy, żółtka, sól i pieprz i całość ucieramy za pomocą miksera na gładką masę. odzynki i morele odsączamy (zachowując wino). Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy rybnej wraz z rodzynkami i orzechami. Całość delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Na sporej wielkości kawałku folii spożywczej nasmarowanej masłem układamy skórę sandacza. Wykładamy na nią połowę masy rybnej, na to morele i resztę masy. Całość lekko rozsmarowujemy, a następnie ostrożnie i dokładnie rolujemy. Folię po bokach dokładnie zwijamy (powinno nam wyjść coś na kształt dużego rybnego cukierka. Roladę bardzo dokładnie owijamy w dwie warstwy folii. W dużym garnku zagotowujemy wywar doprawiony winem pozostałym z namaczania rodzynek oraz sporą ilością estragonu. Zawiniętą w folię roladę umieszczamy w garnku i gotujemy 30-40 min. Jeżeli płyn nie zakrywa rolady w całości, w połowie gotowania przewracamy ją delikatnie na drugą stronę. Gotową roladę wyjmujemy z wody, nie odwijając z folii odkładamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce.

 


5
Oceń
(2 głosów)

 

Doskonała rolada z sandacza - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł