Doskonała ryba faszerowana w galarecie


Produkty:
-1 jedna duża ryba
-1 czerstwa bułka
-1 jajo
-250 ml mleka
-50 g rodzynek
-2 cebule
-3 ząbki czosnku
-1 łyżka masła
-sól, pieprz biały i czarny
-50 g rodzynek
Wywar:
-włoszczyzna
-1 cebula
-3 liście laurowe
-po 6 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
-1 łyżka żelatyny
-sól

Przygotowanie:
Odkrawamy łeb ryby i wyjmujemy skrzela. Skórę ostrożnie ściągamy aż do ogona i odkładamy na bok. Mięso oddzielamy od ości. Posiekaną cebulę przesmażamy na maśle, żeby się zeszkliła. Mięso zeszkloną cebulę, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, czosnek oraz sparzone rodzynki przepuszczamy przez maszynkę. Do farszu dodajemy jajo, obficie solimy oraz pieprzymy. Całość dokładnie wyrabiamy i wkładamy w skórę ryby, przywracając jej pierwotny kształt. Przystawiamy łeb i wkładamy rybę do wcześniej przygotowanego wywaru rybnego, tak żeby była przykryta. Dusimy na wolnym ogniu co najmniej godzinę. Po wyjęciu z wywaru kroimy na porcje i układamy na półmisku, zachowując kształt ryby. Wywar odcedzamy, ewentualnie klarujemy i zalewamy nim ostudzoną rybę. Kiedy galareta zastygnie, dekorujemy rodzynkami i cząstkami cytryny.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Doskonała ryba faszerowana w galarecie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł