Doskonała strucla z makiem


Strucla z makiem

Składniki(20 porcji):
3 szklanki mąki tortowej; szklanka cukru pudru;
3/5 kostki masła lub masła roślinnego (15 dag);
1/2 szklanki mleka;
4 dag drożdży;
2 żółtka;
1 jajko;
szczypta soli;
farsz makowy;
trochę tłuszczu do wysmarowania formy;
trochę mąki do podsypania stolnicy;

Sposób przygotowania:
1).W malakserze lub mikserze ucieramy masło c cukrem pudrem. Gdy będzie puszyste, dodajemy cały czas mieszając jajko, żółtka, sól, rozkruszone i wymieszane z łyżką ciepłego mleka drożdże. Gdy składniki się połączą dodajemy mąkę przesianą przez sito.
2).Utarte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i dokładnie wyrabiamy. Nakrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu by wyrosło. Ciasto, gdy podwoi objętość dzielimy na 2 równe części, wałkujemy na niezbyt grube prostokąty, każdy smarujemy lekko spienionym białkiem, nakładamy farsz, zwijamy, końce zlepiamy, podwijamy pod spód i od razu układamy w przygotowanych formach, stawiamy w ciepłym miejscu.
3).Gdy podwoi objętość wstawiamy do piekarnika 160 C na 30 minut. Po tym czasie podnosimy temperaturę do 200 C, pieczemy, aż ciasto się zrumieni, a boki będą oddawać od formy.
Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę, oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(9 głosów)

 

Doskonała strucla z makiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł