Doskonały karp w migdałowej panierce


Karp w migdałowej panierce
1 i 1/4 kg karpia,
50 g migdałów,
2 jajka,
2 łyżki bułki tartej,
2 łyżki mleka,
olej do smażenia,
łyżka masła,
biały pieprz,
sól,

Karpia oczyścić, usunąć łeb, skrzela i płetwy, a następnie opłukać. Pokroić w dzwonki, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić na 24 godziny do lodówki. Migdały sparzyć, obrać i wysuszyć w ciepłym piekarniku, a następnie zmielić. Bułkę przesiać przez sitko i wymieszać z migdałami. Jajka zmiksować z mlekiem. Dzwonki ryby wytrzeć w papierowy ręcznik. Oprószyć mąką, a następnie zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce, wymieszanej z migdałami. Rybę usmażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia do ryby dodać masła. Karpia podawać z ziemniakami i kapustą z grzybami.

 


1
Oceń
(2 głosów)

 

Doskonały karp w migdałowej panierce - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł