Doskonały keks


Keks

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
25 dag mąki;
15 dag masła;
20 dag cukru pudru;
5 jaj;
kieliszek rumu;
10 dag rodzynków;
po 5 dag orzechów włoskich, suszonych moreli, fig, daktyli, suszonych śliwek;
3 dag smażonej skórki pomarańczowej;
CZEŚĆ II (Lukier)
15 dag cukru pudru;
3 łyżki wody;
ćwierć łyżeczki octu 6%;
CZĘŚĆ III (Do dekoracji)
smażona skórka pomarańczowa;

Sposób przygotowania:
1).Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami (dodawać po jednym), a następnie z rumem. Masę delikatnie połączyć z ubita pianą z białek, potem wymieszać z dosypywaną porcjami mąką z proszkiem do pieczenia. P
2).od koniec wrzucić rodzynki, oraz pozostałe bakalie, ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonym natłuszczonym pergaminem, wyrównać powierzchnię i naciąć głęboko wzdłuż formy, wstawić do piekarnika. Piec około godziny. Przygotować lukier, wodę z cukrem i octem gotować 2 minuty na małym ogniu. Upieczony i ostudzony polukrować i posypać skórką pomarańczową.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Doskonały keks - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł