Doskonały łosoś smażony z sosem koperkowym


-60 dag fileta z łososia
-jajko
-po 2 łyżki mąki kukurydzianej i bułki tartej przesianej przez sito
-sok z cytryny
-przyprawa do ryb
-3 łyżki oleju
-łyżka masła
SOS
-szklanka śmietany 18 %
-2 łyżki posiekanego koperku
-ćwierć szklanki białego wina
-sól, pieprz
Z fileta zdjąć skórę, podzielić go na 4 porcje, skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb i pieprzem, Wstawić do lodówki na 30 minut. Wymieszać mąkę kukurydzianą z tartą bułką. Obtoczyć filety w jaju roztrzepanym z 3 łyżkami wody, a potem w panierce, usmażyć ( 3 minuty z każdej strony) na oleju z dodatkiem masła. Filety ułożyć w formie wyścielonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 °C. Do tłuszczu ze smażenia wlać wino, zagotować, dodać śmietanę i gotować, mieszając, aż połowa sosu odparuje. Dodać koperek, wymieszać, i przyprawić sos do smaku solą i pieprzem. Wyjąć rybę z piekarnika, ułożyć na półmisku, udekorować koperkiem z kleksami sosu, resztę sosu wlać do sosjerki.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

Doskonały łosoś smażony z sosem koperkowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł