Doskonały makowiec babuni


Składniki:

40 dag mielonego maku
40 dag mąki
0,5 szklanki mleka
25 dag masła
25 dag miodu
20 dag rodzynek
10 dag posiekanych orzechów włoskich
4 jajka
15 dag cukru pudru
5 dag kwaśnej śmietany
4 dag drożdży
14 kropelek zapachu migdałowego
rdzeń z laski wanilii

W mleku gotuj mak ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Miód stop z połową masła. Dodaj do maku razem z zapachem, rdzeniem wanilii, orzechami i rodzynkami. Mieszając gotuj jeszcze przez 10 minut. Drożdże utrzyj razem ze śmietaną. Dodaj mąkę i resztę masła, połowę cukru pudru, 2 jajka, 2 żółtka. Wyrób ciasto. Rozwałkuj na prostokąt 60 na 40 cm. Masę makową wymieszaj z pianą z białek, równomiernie rozsmaruj na cieście, zostawiając brzegi szer. 1 cm. Zwiń roladę. Ułóż na blaszce do pieczenia. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30 min. Następnie piecz 10 minut w temp. 200*C i 30 min. 175*C.

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Doskonały makowiec babuni - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł