DOskonały śledź z orzechami


Składniki:

4 filety śledziowe
2 cebule
5 dag suszonych grzybów
5 dag orzechów włoskich
pieprz ziołowy
ziele angielskie
liść laurowy, cukier, olej, ocet
sól, ziarenka pieprzu


Śledzie wymocz, odcedź, podziel na pojedyncze filety. Zdejmij skórę. Grzyby zalej wrzącą wodą, odstaw na noc, następnego dnia odcedź, posiekaj. Na oleju zeszklij jedną posiekaną cebulę. Dodaj, grzyby smaż razem. Przypraw solą, pieprzem ziołowym. Przestudź, dodaj posiekane orzechy i natkę. Płaty śledziowe smaruj farszem orzechowo- grzybowym . Zwiń roladki, zepnij wykałaczkami. Ułóż w słoiku. W rondelku zagotuj 0,5 szklanki octu z plasterkami cebuli, listkiem laurowym, 1,5 szklanki wody ziarenkami pieprzu, ziela angielskiego oraz solą i cukrem. Zalewę ostudź i zalej śledzie, dodaj 2 łyżki oleju. Zamknij i odstaw na 2-3 dni.

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

DOskonały śledź z orzechami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł